Aung San Suu Kyi

Čelnica Mjanmara pod pritiskom zbog egzodusa 125.000 Rohingya muslimana

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 17:45 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi u utorak se našla pod dodatnim pritiskom zemalja s muslimanskom populacijom koje traže okončanje nasilja nad pripadnicima naroda Rohingya, zbog kojeg je skoro 125.000 njih pobjeglo preko granice u Bangladeš za nešto više od deset dana.

Ministrica vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi u utorak je kazala da je ta zemlja spremna olakšati teret koji Bangladeš nosi zbog primanja Rohingya muslimana koji bježe iz Mjanmara, ali pomoć će vjerojatno biti humanitarna, ne financijska, javlja Reuters.

Ponašanje većinski budističkog Mjanmara prema oko 1,1 milijun Rohingya muslimana najveći je izazov s kojim se suočava Suu Kyi, koju su zapadni kritičari optužili da se nije zauzela za ovu manjinu koja se već dugo žali na progon.

Kako izvještava Xinhua, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je preko telefona razgovarao sa Suu Kyi o trenutnoj humanitarnoj krizi s kojom se suočavaju Rohingya muslimani u pokrajini Rakhine, te je izrazio zabrinutost i obećao pomoći naporima za okončanje nasilja.

Dvoje državnika su također razgovarala o rješenjima krize i načinima dostave humanitarne pomoći u ovaj regiju.

Članovi Islamske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (ISESCO) u utorak su zatražili od norveške komisije za Nobelovu nagradu da čelnici Mjanmara odmah oduzme Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1991. godine.

U priopćenju ISESCO-a se navodi da je Suu Kyi "izgubila pravo na ovu nagradu zbog onoga što njena zemlja, pod njenim vodstvom, čini protiv manjinskih Rohingya muslimana".

Ova organizacija u priopćenju također poziva međunarodnu zajednicu da odmah intervenira kako bi zaustavila zločine i opasna kršenja ljudskih prava u Mjanmaru.

Vlasti Mjanmara tvrde da se njihove snage sigurnosti bore u legitimnoj kampanji protiv "terorista" odgovornih za niz napada na policijske postaje i vojsku od listopada 2016. godine.

Mjanmarski službenici su okrivili Rohingya militante za spaljivanje domova i smrti civila, ali grupe za zaštitu ljudskih prava i pripadnici Rohingya koji bježe u susjedni Bangladeš tvrde da ih mjanmarska vojska pokušava istjerati kroz kampanju paljenja kuća i ubojstava.

Kopirati
Drag cursor here to close