Ruke za vlast

Čekanje ruku u Republici Srpskoj

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je u nedjelju navečer kako koalicija SNSD, DNS i SP, zajedno s još nekim zastupnicima, ima skupštinsku većinu od 42 zastupnika i na prvoj sjednici Narodne skupštine podržat će izbor Nedeljka Čubrilovića (DNS) za predsjednika parlamenta RS-a.

''Večeras smo (u nedjelju, op.ur.) zaključili da imamo većinu od 42 zastupnika, bez Koalicije "Domovina“, što posebno naglašavam, jer je to razlika u odnosu na onaj drugi blok u RS'', rekao je Radmanović u izjavi novinarima, nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

S druge strane, predsjednik Stranke napredna srpska (SNS) Adam Šukalo izjavio je kako ne mogu "preletači“ ili "kupljeni zastupnici“ odlučivati od sudbini RS.

Šukalo, koji zajedno sa svojim stranačkim kolegom Goranom Đorđićem, također zastupnikom u Narodnoj skupštini RS-a, može biti odlučujući faktor za skupštinsku većinu bilo kojeg političkog bloka, onog oko SNSD-a ili Saveza za promjena, nije se izjasnio kako će glasati na prvoj sjednici novog saziva parlamenta RS-a u ponedjeljak.

Na vanrednoj pres-konferenciji u Banja Luci predložio veliku koaliciju SNSD-a i SDS-a koja će, navodi, preuzeti odgovornost za sudbinu RS.

''Mi na uzavreloj političkoj sceni, uoči sjednice Narodne skupštine RS-a, želimo ponuditi rješenje. Želimo biti most i poručiti da RS i njezine institucije ne mogu stvarati "preletači“ niti "kupljeni zastupnici“, niti Vlada RS-a koja će sutra imati podršku 42, 43 ili više zastupnika'', rekao je Šukalo.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić prisustvovao je zasjedanju zastupničkog kluba Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a, te izrazio uvjerenje da postoji kapacitet da grupacija stranaka koja je potpisala sporazum na razini BiH sutra osigura skupštinsku većinu i na razini RS-a i izabere skupštinsko rukovodstvo.

No, kada je u pitanju državna razina, Redmanović je rekao da nisu prihvatili stavove SDA, jer ta stranka smatra da "treba potpuno vladati u BiH“.

''Naši razgovori s SDA su bili neuspješni. Odbili smo njihovu mnogo blažu koncepciju nego što su je prihvatili neki drugi iz RS'', kazao je Radmanović i dodao kako misli da se vlast na razini BiH mora konstituirati od pobjednika u entitetima i među narodima.

Kopirati
Drag cursor here to close