FHMZ

Čekaju nas veliki požari: Hercegovačke šume posebno ugrožene

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni hidrometeorološki zavod u analizi je upozorio da globalne klimatske promjene poput snažno doprinose ekstremnim vremenskim prilikama u BiH, što svakako povećava opasnost od nastanka požara s jakim intenzitetom.

''I ova godina spada u godine s ekstremnim vremenskim prilikama u BiH. Kombinacija visokih temperatura, izmjene padalinskih režima s pretežno sjevernim vjetrom stvorili su idealne uvjete za pojačanu opasnost od nastanka požara s jakim intenzitetom'', navodi se u analizi FHMZ-a.

Dodaje se kako se da su hercegovačke šume i krš posebno ranjiva područja na pojavu prirodnih požara, prenio je Dnevni avaz.

''Trenutni razorni požari koji su zahvatili cijelu regiju, zasigurno se mogu povezati s klimatskim promjenama. Izmjereni parametri na meteorološkim stanicama na području Hercegovine govore nam da su svibanj, lipanj i prva polovina srpnja bili s vrlo visokim temperaturama i malim količinama padalina'', ističe se u analizi.

Dodaje se da je pojačanom isušivanju tla na području Hercegovine doprinio prevladavajući vjetar na tom području.

''Jedno je sigurno, u budućnosti možemo očekivati sve učestalije ekstremne vremenske prilike, samim tim i sve veći broj požara, intenzivnije požare, kao i dužu požarnu sezonu. Područje BiH, a posebno Hercegovine, bit će još osjetljivije na sušu, izbijanje šumskih požara i njihovo lakše širenje. Nažalost, neće nas poplave ni druge ekstremne vremenske prilike'', zaključuje FHMZ.

Kopirati
Drag cursor here to close