Žele pomoći BiH

Cedrone: BiH treba napustiti sukob i uređivati ekonomske uvjete života

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 12:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Odbora za praćenje zapadnog Balkana pri Europskom ekonomskom i socijalnom odboru Carmelo Cedrone kazao je danas u Sarajevu da BiH treba napustiti put sukoba, konflikata i rata te raditi na unapređenju ekonomskih uvjeta života.

Naime, Delegacija Europske unije u BiH danas je u Sarajevu bila domaćin savjetovanja s civilnim društvom Bosne i Hercegovine koje je organizirala delegacija Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC).

Cilj savjetovanja je da članovi Europskog ekonomskog i socijalnog odbora čuju stavove o ulozi civilnog društva u BiH i prenesu te poruke bh. vlastima te političkim predstavnicima EU.

''Želimo pomoći BiH, za koju smatramo da je u delikatnom trenutku razvoja, na unapređenju dijaloga među socijalnim akterima. Samo putem dijaloga i izgradnje zajedničkog angažmana možemo postići pozitivan rezultat u regiji'', poručio je Cedrone.

Kao razlog formiranja Europske unije naveo je želju da se s pozicije konflikta prebaci na poziciju zajedništva te da se s rata pređe na mir.

''Nismo ovdje da namećemo modele, već da iznesemo primjere kako funkcioniraju zapadne zemlje te kako potaknuti diskusije'', naglasio je.

Smatra da bazu svake zemlje čine građani, te da se u BiH trebaju početi primjenjivati zakonodavstva koja su kreirali građani.

Između ostalog, naglasio je da BiH treba raditi na poštivanju ljudskih prava, slobodi javne riječi, unapređenju građanskih prava, prava žena i neovisnosti tužiteljstva od politike te da u protivnom, nema uspjeha.

Na savjetovanju se raspravljalo o socijalnom i civilnom dijalogu, stanju u gospodarstvu i na tržištu rada, sudjelovanju organizacija civilnog društva u procesu proširenja Europske unije i u provedbi Reformske agende 2015-2018 u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close