Nizak intenzitet rada

CCI: Skromni rezultati rada Vlade i Skupštine Posavske županije

Vijesti / Flash | 31. 10. 2016. u 14:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelovanje Vlade i Skupštine Posavske županije u prvih devet mjeseci ove godine obilježio je nizak intenzitet rada, pokazuje analiza Centra civilnih inicijativa (CCI).

Posljednji kvartal, pred lokalne izbore, prošao je pod pritiskom predizborne kampanje, čiji je negativni utjecaj ostavio traga i na rad Skupštine Posavske županije pa su tako s dnevnog reda skinuti dugo pripremani amandmani na Ustav Posavske županije, kojim se županijski Ustav trebao uskladiti s Ustavom Federacije BiH, u kontekstu ravnopravnosti pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih, priopćeno je iz CCI-ja.

Tenzije su izazvane i pokušajem usvajanja Odluke o prihvaćanju Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje, koja je predviđala osnivanje zavoda koji bi bio zajednički za Posavsku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju te općinu Žepče/Usora.

Zbog te odluke Klub Bošnjaka pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kojeg je sredinom listopada Vijeće Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnih interesa i uvažilo i donijelo presudu u tom smislu.

CCI navodi kako je za devet mjeseci Skupština Posavske županije razmotrila svega 33 različite mjere te je po intenzitetu rada i po produktivnosti pri dnu županijske ljestvice. Lošije rezultate ima samo Skupština Hercegbosanske županije.

Unutar same Skupštine postoji svijest o neprihvatljivosti takvog stanja te su se, u više navrata, čule kritike i u vezi intenziteta rada i u vezi kvantitete i kvalitete sadržaja koji se pojavljuje na dnevnom redu.

Za razliku od skupštine, Vlada Posavske županije u trećem kvartalu 2016. godine povećala je intenzitet svog rada. U prvoj polovici godine županijske je Vlada održavala dvije sjednice mjesečno, da bi u trećem kvartalu, ostvarila prosjek od tri sjednice mjesečno, a u mjesecu rujnu, po prvi put u ovoj godini, održala četiri sjednice u jednom mjesecu.

Produktivnost Vlade nije bila tako loša, navode iz CCI-ja, te dodaju kako u strukturi realiziranih mjera prevladavaju one dnevno-operativnog karaktera.

Najveći broj razmotrenih mjera predstavljaju odluke, koje, uz suglasnosti i zaključke, čine tri četvrtine mjera razmotrenih u prvih devet mjeseci 2016. godine. Broj značajnih mjera, kojima se sistemski rješavaju neki problemi, gotovo da je zanemariv, a zakoni čine tek 2 posto od ukupnog broja razmotrenih mjera.

CCI ističe kako Posavska županija još nije imenovala koordinator za euroatlantske integracije, niti je Vlada, a onda i Skupština, razmatrala i usvojila akcijski plan realizaciju Reformske agende, na što su ih obvezivale odluke Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CCI-ja pozvali su Vladu i Skupštinu Posavske županije da ozbiljno intenziviraju svoj rad u nastavku godine, ne bi li, barem u izvjesnoj mjeri, opravdali ukazano povjerenje građana, kao i sredstva koja primaju iz proračuna za svoj rad.

Kopirati
Drag cursor here to close