Nedopustivo kršenje zakona

CCI pokrenuo tužbu protiv Elektroprivrede HZ-HB i drugih javnih poduzeća

CCI su u prosincu 2021. godine uputili svim javnim poduzećima zahtjeve za pristup informacijama, tražeći osnovne informacije o poslovanju javnih poduzeća. Čak 81.5 % javnih poduzeća nije dostavilo tražene odgovore u zakonom propisanom roku.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2022. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) skreću pažnju javnosti na kontinuirano kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama od strane javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini. Naime, CCI su u prosincu 2021. godine uputili svim javnim poduzećima zahtjeve za pristup informacijama, tražeći osnovne informacije o poslovanju javnih poduzeća. Čak 81.5 % javnih poduzeća nije dostavilo tražene odgovore u zakonom propisanom roku.

Nedostavljanje podataka po zahtjevu nije jedini pokazatelj da veliki broj informacija o poslovanju javnih poduzeća nije dostupan javnosti. Ranija istraživanja CCI-ja su pokazala da 50 % javnih poduzeća u BiH uopće nema dostupnu web stranicu, te da poduzeća koja i imaju web stranicu ne objavljuju proaktivno podatke o poslovanju, istovremeno kršeći i Zakon o javnim poduzećima. Sve ukazuje na to da je građanima otežan pristup čak i osnovnim informacijama o poslovanju javnih poduzeća, zbog čega su CCI i uputili zahtjeve za pristup informacijama na više od 500 adresa javnih poduzeća.

Zabrinjavajuća je i krajnje nedopustiva situacija da uz nepoštivanje zakonom propisanih rokova i potpuno zanemarivanje zahtjeva za pristup informacijama od strane većine javnih poduzeća, neka od njih izričito odbijaju učiniti dostupnim podatke o svom poslovanju.

JP “Elektroprivreda HZ-HB” d.d. Mostar je odbilo dostaviti trogodišnji plan poslovanja. Iz ovog javnog poduzeća je navedeno da trogodišnji plan poslovanja predstavlja poslovnu tajnu, pri čemu su se pozvali na statut JP “Elektroprivreda HZ-HB”.

Međutim, poslovna tajna kao izuzetak od priopćenja informacije nije propisana Zakonom o slobodi pristupa informacijama u FBiH, a i samim statutom JP “Elektroprivreda HZ-HB” je navedeno da se poslovnom tajnom ne mogu smatrati podaci koji su javni i po zakonu i po drugim propisima.

Ne prihvaćajući navedeno, CCI je uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP “Elektroprivreda HZ-HB”. Ovo nije usamljen slučaj, te su CCI i u ranijem razdoblju bili primorani reagirati. Prethodno su dva javna poduzeća u 2020. godini također izričito odbila dostaviti podatke o poslovanju, KJKP „RAD“ d.o.o.

Sarajevo i JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo. KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo je uvažilo žalbu CCI-ja i naknadno dostavilo tražene podatke. JP „BH Pošta“ nije uvažilo žalbu niti preporuku Institucije ombudsmena za ljudska prava nakon čega je CCI uputio nadležnom sudu tužbu za pokretanje upravnog spora protiv JP „BH Pošte“.

CCI smatraju nedopustivim bilo koje kršenje zakona, te naročito apsurdnim kada se događa od strane javnih pouzeća, odnosno onih koji pružaju javne usluge i koji troše javni novac. Neophodno je da se javna poduzeća čim prije vrate u zakonske okvire ili da se za to snose posljedice, zbog čega će CCI u narednom razdoblju reagirati na sve slične slučajeve.

Kopirati
Drag cursor here to close