Raširiti pravila

CCI i TIBiH predlažu Vladi FBiH uredbu za transparentnije zapošljavanje

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 10:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U narednih 60 dana Centri civilnih inicijativa (CCI) i Transparency International u BiH (TI) predložit će Vladi Federacije BiH usvajanje uredbe, kojom bi se detaljno propisao postupak raspisivanja i provođenja javnih natječaja da bi se osigurala potpuna transparentnost imenovanja i zapošljavanja najboljih kandidata.

''Ovom uredbom počet ćemo s ukidanjem prakse stranačkih imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, odnosno uvesti ista pravila za ostatak javnog sektora koja važe i za državnu službu'', izjavio je program-menadžer CCI-a Adis Arapović na Forumu "Transparentno i meritorno zapošljavanje za kvalitetniju javnu upravu'', koji se danas održava u Sarajevu.

Arapović navodi da s jedne strane postoji veoma rigidan, uglavnom transparentan postupak zapošljavanja državnih službenika, a s druge, ocijenio je, potpuno je netransparentan postupak imenovanja, zapošljavanja 80 posto ljudi u ostatku javnog sektora.

Zato CCI i TIBiH žele da se "pravila koja važe za državnu službu 'rašire' na cjelokupni javni sektor da ne bi bilo razlike između državnog službenika, uposlenika u školi, bolnici ili javnom poduzeću".

''Nedavnim izmjenama Zakona o radu FBiH, kojima se uvodi obveza raspisivanja javnih konkursa u javnim poduzećima i ustanovama, proces zapošljavanja u javnom sektoru u Federaciji mogao bi biti značajno unaprijeđen'', mišljenja je Arapović.

Ističe da je predstavljena Analiza "Politike i prakse izbora i imenovanja u javnom sektoru u BiH" pokazala da je "još na snazi veoma netransparentan proces zapošljavanja i da diskrecijsku moć imaju rukovoditelji organa uprave ili upravljački organi unutar javnog sektora". Također, primijećeno je da nema objavljenog kriterija prema kojem se mjeri uspješnost kandidata.

Na Forumu je poručeno da nivo plaća, privilegija i odgovornosti i postupak zapošljavanja i otpuštanja mora biti isti u javnom sektoru.

''Prvi korak je navedena uredba, koja će doprinijeti uspostavljanju principa transparentnosti pri zapošljavanju u javnom sektoru. Važno je da se izmjenama radnog zakonodavstva predvidi i normira institut javne konkurencije u javnom sektoru u BiH'', zaključio je predstavnik TI u BiH Uglješa Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close