Nakon Nizozemske zabrane

Cavusoglu bi se trebao obratiti u Francuskoj

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 08:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu trebalo bi se danas obratiti na javnom skupu u francuskom gradu Metzu, navode turski mediji.

Pošao unatoč zabrani

Obraćanje Cavusoglua u Metzu zakazano je nakon što su nizozemske vlasti zabranile avionu u kojem se nalazio turski šef diplomacije da sleti u Rotterdam, gdje je namjeravao, unatoč zabrani lokalnih vlasti, da se obrati turskim građanima uoči referenduma o ustavnoj reformi.

Ova situacija pogoršala je diplomatski spor između te dvije članice NATO-a zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi, piše Fena.

U priopćenju, nizozemska vlada je navela da je dozvolu za slijetanje povukla zbog "rizika po javni red i sigurnost".

Turci u Nizozemskoj se pobunili

Zbog svega, oštro je reagirao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je nazvao Nizozemce "nacističkim ostacima i fašistima".

Inače, nakon diplomatskog skandala između Nizozemske i Turske koji je izbio nakon što je nizozemska vlast spriječila turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglu i ministricu obitelji i socijalne politike Turske Fatmu Betul Sayan Kaya, veleposlanstvo i konzulat Nizozemske u Ankari su zatvoreni iz sigurosnih razloga. No građani Turske u Nizozemskoj su se pobunili, te je nekoliko stotina prosvjednika s turskim zastavama okupilo se sinoć ispred turskog konzulata u nizozemskom gradu Rotterdamu, tražeći da vide tursku ministricu za obiteljska pitanja dok spor između dvije zemlje eskalira.

Erdoganova kampampanja u Europi

No nije Nizozemska jedina zemlja koja je zabranila skupove, ranije su to učinile Njemačka i Austrija.

Njemački ustavni sud ovaj mjesec je donio odluku kako turski vladini dužnosnici ne mogu se pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa.

Odluka je objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi potpore referendumu 16. travnja.

Podsjetimo, početkom mjeseca je otkazan proturski politički skup u Frehenu, na zapadu zemlje, i to je treći skup turske zajednice koji je otkazan za dva dana.

Tri skupa Turaka koja su se trebala održati u Austriji otkazana su ovaj tjedan, čime se Austrija pridružila zemljama koje ne podržavaju Erdoganovu kampanju među turskom dijasporom.

Na tim skupovima su ministri turske vlade planirali održati govore kako bi što više Turaka iz dijaspore glasovalo za proširenje Erdoganovih ovlasti na referendumu koji se održava ovog proljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close