Revizija presude

Čavka: Srbija neka prizna genocid, Ivanić neka se pokloni u Srebrenici

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 20:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik kluba Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka ocijenio je da je odluka Međunarodnog suda pravde rezultat opstrukcija i blokada dijela državnog vrha.

Čavka u pisanoj izjavi ističe da ovim nije u pitanje dovedena pravna i povijesna istina o genocidu.

"Presudom iz 2007. godine utvrđena je odgovornost Jugoslavije za nesprečavanje genocida u Srebrenici. Srbija nije ispunila obaveze iz te presude, a prva dužnost joj je bila zaustavljanje sustavnog negiranja zločina genocida. Revizija presude je pokrenuta kao odgovor na političku ofanzivu Srbije na činjenice i pravnu istinu utvrđenu pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", kazao je Čavka.

"Kao zastupnik u Narodnoj skupštini RS, kao pripadnik bošnjačkog naroda, kao građanin Bosne i Hercegovine, kao predstavnik građana, smatram da danas BiH nije izgubila pred Međunarodnim sudom pravde, da današnjom odlukom nije poništena istina o genocidu u Srebrenici i da ono najvažnije - nismo izgubili zbog nepostojanja novih dokaza, već zbog tumačenja procedure", dodao je Čavka. 

"Pozivam člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda da ode i pokloni se žrtvama genocida u Srebrenici, te da pokrene proces suočavanja javnosti, medija i političkih elita u entitetu Republika Srpska s istinom o razmjerama zločina i stradanja iza koje stoji ratni vojni i politički vrh RS. Vrijeme je da se nastavi tamo gdje se stalo s Izvještaj Povjerenstva za istraživanje događaja u i oko Srebrenice iz 2004. godine. Vrijeme je za suočavanje s prošlošću", zaključio je Čavka.

Kopirati
Drag cursor here to close