Fino upakovan

Čavić: Treba ispitati navode o uručenju kilograma zlata Dodiku iz Rusije

Vijesti / Flash | 26. 09. 2015. u 16:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da bi referendum u RS-u o pravosuđu u BiH mogao da bude održan tek polovinom ožujka naredne godine ili u ljeto, i to samo ako nadležni sudovi potvrde da se izjašnjavanje građana u RS-u i može da se dogodi.

Ističući da se "sapunica" zvana referendum u RS "nastavlja", Čavić je na press konferenciji optužio vladajuću koaliciju u RS da im referendum "služi za prepadanje partnera u BiH i Europskoj komisiji radi postizanja nekih novih benefita oko mogućih rješenja kroz strukturalni dijalog o pravosuđu BiH".

Također, pričom o referendumu skreću pažnju i s teške ekonomske situacije u RS.

Čavić je podsjetio da je prije dva dana u „Službenom glasniku RS“ objavljena odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a, kojom je odbijen veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na odluku o referendumu, ali se još ne zna kada će biti objavljena i skupštinska odluka o referendumu.

Istovremeno moguće je, kaže, da uslijedi i veto Bošnjaka na odluku o formiranju Komisije za provođenje referenduma u RS-u, što znači da bi do pravosnažnosti te odluke moglo doći tek polovinom ožujka.

Vlast u RS-u je optužio da je zbog „kupovine vremena“ razdvojila odluku o referendumu i formiranje komisije koja treba da ga provede te time „svjesno“ prekršila zakon.

Međutim, moguća je i apelacija Bošnjaka Ustavnom sudu BiH na pravosnažnu odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH, što znači da, ako i taj sud i utvrdi da nema povrede ustavnosti, referendum bi se mogao dogoditi tek u ljeto 2016..

Čavić je rekao da se mora utvrditi da li su točni jučerašnji navodi Gordana Milinića, bivšeg veleposlanika  BiH u Rusiji i nekadašnjeg šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, koji je za BN televiziju govorio da je „tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio lijepo upakovan kilogram zlata“ te govorio o „pohlepi nekih ljudi bliskih vlasti u RS-u“.

"Iz tih izjava je jasno zašto se insistira da se onemogući da pravosuđe BiH izuzima predmete iz RS – tvrdi predsjednik NDP-a navodeći da je „šokiran izjavama Milinića“ te ističe da bi, ako je sve ovo točno, Dodik morao da da ostavku, a očekuje i da nadležne istražne institucije utvrde točnost Milinićevih navoda.

NDP ne podržava najavljeno povećanje trošarine na gorivo te optužuje ministra financija RS-a Zorana Tegeltiju da je iznio netočne tvrdnje da o tome postoji i skupštinska suglasnost prilikom odobrenja kreditnog zaduženja za „Autoputeve RS“.

"Podizanje trošarine na naftu znači poskupljenje svih proizvoda – upozorio je Čavić.

NDP podržava samo nove trošarine na cigarete i alkohol, ali da ta sredstva budu namjenski usmjerena za zdravstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close