Nema tajne u RS-u

Čavić: Helikopter se kupuje da bi se prevozilo četvero ljudi

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 08:50 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da je neracionalno uzeti kredit od 9,4 milijuna za kupovinu helikoptera, što namjerava uraditi vlast Republici Srpskoj, ističući da to ne rade ni bogatije zemlje.

Čavić je u obraćanju na sjednici Narodne skupštine RS-a u vezi s odlukom o zaduženju RS-a za 9,4 milijuna KM za kupovinu "višenamjenskog" helikoptera, ukazao da se ne slaže sa zaduženjem RS-a u ovom iznosu, jer će primarna namjena ovog helikoptera biti prijevoz predsjednika RS-a Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović i pojedinih ministara u Vladi RS-a.

''Helikopterski servis služi za prijevoz dužnosnika RS-a, i na kratkim relacijama, i u vrijeme predizborne kampanje konfornim prijevozom. Nema tajne da se helikopter kupuje da bi se prevozilo četvero ljudi, a obrazloženje o javnoj potrebi za helikopterom je obmanjivanje javnosti. Svake godine Dodik na Manjaču, kod Banje Luke, na 'Kočićev zbor' dolazi helikopterom, a sada se građani RS-a trebaju zadužiti najmanje 9,4 milijuna za taj helikopter'', ustvrdio je Čavić.

Većina građana RS-a, kako navodi, ne zna da RS ima helikopterski servis i otkada, već da se stiče utisak da je formiran za vrijeme vlasti SNSD-a, što nije tačno.

Naveo je i da je postojeći helikopter od početka godine samo pet puta korišten za prijevoz bolesnika.

Vlada planira RS kreditno zadužiti za iznos od 9,4 milijuna KM da bi kupila helikopter za potrebe helikopterskog servisa tog bh. entiteta, koji će, osim za redovne letove, biti korišten, između ostalog, i za specijalizirane, kao što su: složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim izvanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda. Odlukom je predviđen rok otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, minimalno razdoblje odgode plaćanja tri godine - uračunat u rok otplate, visina kamatne stope maksimalno do šest posto godišnje.

Zastupnici entitetskog parlamenta su u utorak završili raspravu o Prijedlogu odluke o zaduženju RS-a od 6,5 milijuna KM za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa vojarne "Krajiških brigada" Zalužani, za potrebe MUP-a RS-a.

Iz vlade navode da se radi o kapitalnoj investiciji, dok opozicija, ne osporavajući potrebu da policija ima adekvatan prostor, ukazuje da se radi o nepovoljnom kreditnom zaduženju i da se ovakvi projekti ne bi trebali financirati kreditima.

Obavljena je rasprava o Prijedlogu odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".

O razmatranim točkama zatupnici bi  se trebali u srijedu izjasniti.

Kopirati
Drag cursor here to close