Akcija Pandora

Čaušević i ekipa oštetili BiH za više od dvije milijarde KM!

Vijesti / Flash | 18. 06. 2014. u 13:20 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nelegalnim uvozom tekstila i carinjenjem motornih vozila BiH je do 2011. godine oštećena za više od dvije milijarde KM'', potvrdio je Mile Džakula direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH na izvanrednoj konferenciji u Banja Luci, održanoj povodom akcije "Pandora".

Džakula je rekao kako je na informativni razgovor privedeno više desetina ljudi, te se zahvalio predstavnicima Tužiteljstvima BiH za suradnju te da će zaposleni kojima bude određen pritvor biti suspendirani.

Mehmedalija Osmić, predsjednik Sindikata zaposlenih u Upravi za neizravno oporezivanje BiH istaknuo je kako je više godina upozoravao na kriminalne aktivnosti iza kojih stoji uhićena grupa.

"Kemal Čaušević je kriminalac. Ja sam to godinama govorio", izjavio je Osmić i dodao da su "oni" dio uzimali sebi, a dio dijelili ljudima izvan Uprave.

Džakula je rekao kako je predmet istrage u akciji ''Pandora'', u kojoj su privedeni ili pozvani na informativni razgovor deseci pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, jesu zloupotrebe kod carinjenja tekstila iz Kine i carinjenju motornih vozila.

''Odgovorno tvrdim da su štete po proračun zbog zloupotreba u naplati poreza oko dvije milijarde KM do 2011.'', rekao je Džakula na pres-konferenciji.
Osmić je potvrdio da su sami ukazali na probleme u ovoj instituciji, surađivali s Tužiteljstvom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu u ovom predmetu te pozdravljaju otvaranje ovog slučaja.

Kaže da je sve dugo trajalo jer je "većina uhićenih imala mentore i da počinitelji zloupotreba iz UIO nisu samo uzimali novac za sebe".

U sve je, naveo je, bila umiješana i politika, bez obzira na to iz kojeg naroda bili njezini dužnosnici u BiH.

''Ovaj kriminal je povezan velikom mrežom. BiH je potkradana godinama. Kemal Čaušević je kriminalac, proizvela ga je politika, svi su koristili njegove usluge, krali su ovaj narod, ali neka tužiteljstvo radi svoj posao...'', kazao je Osmić i naveo kako želi pozovati sve vladajuće političke stranke da ih ostavi na miru, da rade svoj posao''.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva ''Pandora'', koja se izvodi na širem području BiH. Prema planu izvođenja akcije, do sada je slobode lišeno 40 osoba od 54 osumnjičene osobe koje su predmet istrage u ovom predmetu.

Pretreseni su objekti na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje BiH, priopćila je SIPA.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlasti, u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktualni visokopozicionirani službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH i carinski službenici.

Kopirati
Drag cursor here to close