Predsjednik MKSJ-a

Carmel: Žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi odvija se predviđenom dinamikom

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 06:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih narodagovorio o dostignućima Međunarodnog suda tijekom prethodnih šest mjeseci i izazovima s kojima se Sud susreće u okončanju svog mandata.

Izvijestio je da su presude u svim predmetima koji je trebalo da se završe tijekom razdoblja na koji se odnosi izvještaj izrečene u predviđenom roku, uključujući prvostupanjske presude Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju i žalbene presude u predmetu Stanišić i Simatović i predmetu MKSR Nyiramasuhuko i drugi.

Shodno tome, pred Međunarodnim sudom su trenutno u tijeku samo dva prvostupanjska i dva žalbena postupka.

Izricanje žalbene presude u predmetu Stanišić i Župljanin zakazano je za 30. lipanj, a prvostupanjski postupak u predmetu Mladić i žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi odvijaju se predviđenom dinamikom.

Na suđenju u predmetu Hadžić, koje je obustavljeno do daljnjeg zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, Pretresno vijeće će uskoro odlučiti po zahtjevu koji je podnijelo Tužiteljstvo da se postupak formalno okonča.

U vezi s postupkom zbog nepoštovanja suda u predmetu Jojić i drugi, koji je u tijeku, predsjednik Agius je obavijestio Vijeće sigurnosti da nalozi za uhićenje troje optuženih koji su izdani prije više od 16 mjeseci još nisu izvršeni.

On je izrazio razočaranje nedavnim odlukama Višeg suda u Beogradu, koji je zaključio da uvjeti za uhićenje i predaju optuženih nisu ispunjeni i da Srbija nema obavezu surađivati s Međunarodnim sudom u pitanjima nepoštovanja Suda.

Predsjednik Agius je ovo opisao kao "ozbiljan korak unatrag na polju saradnje s Međunarodnim sudom i neprihvatljivo prenebregavanje primata koji zakonski akti Međunarodnog suda, shodno namjerama Vijeća sigurnosti, imaju nad nacionalnim zakonom Srbije".

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) sudac Theodor Meron, obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi predstavio najnoviji polugodišnji izvještaj o napretku ostvarenom u radu Mehanizma.

Napomenuo je da je Mehanizam u izvještajnom razdoblju preuzeo nadležnost nad ponovnim suđenjem u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kao i nad žalbenim postupcima u predmetima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

Osim toga, tijekom ovog izvještajnog razdoblja, suci Mehanizma su izdali gotovo 200 odluka i naloga po raznim pitanjima, od zahtjeva za pružanje pomoći nacionalnim pravosudnim vlastima do podnesaka s navodima o nepoštovanju suda.

Meron je naglasio da suci obavljaju svoj rad sa udaljenih lokacija širom svijeta "pažljivo i marljivo, ispunjavajući najviše moguće standarde".

Osvrćući se na druga pitanja iz nadležnosti Mehanizma, predsjednik Meron je istaknuo neometano prenošenje preostalih funkcija Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR) na Mehanizam nakon zatvaranja MKSR u prosincu 2015. godine.

Obavijestio je Vijeće sigurnosti o napretku u izgradnji novog objekta ogranka u Arushi, potvrdivši da se projekt približava završetku te je izrazio je duboku zahvalnost na podršci Vlade Ujedinjene Republike Tanzanije kao i na pomoći raznih službi Tajništva Ujedinjenih naroda.

Kazao je da je značajan napredak ostvaren u još nekoliko sfera rada Mehanizma, uključujući kontinuirani prijenos spisa MKSR i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na Mehanizam, olakšavanje pristupa tim spisima kao i unapređenje procesa u vezi s pružanjem podrške nacionalnim pravosudnim sustavima.

Meron je također izrazio zahvalnost Vladi Nizozemske, istaknuvši da je u Nizozemskoj usvojen zakon koji pruža nacionalnu zakonsku osnovu za provođenje odredbi Sporazuma o sjedištu suda u toj zemlji i da se očekuje da i sam taj Sporazum uskoro stupi na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close