Odgovor SND-u

Čapljinski načelnik tvrdi: U najam se daje samo općinsko zemljište u Prebilovcima

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 13:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić potvrđuje da je ova općina počela davati u najam fizičkim osobama zemljište na području mjesne zajednice Prebilovci, ali samo ono koje je u općinskom vlasništvu.

Vidić navodi za Srnu da su neistinite tvrdnje predsjednika Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva /SND/ "Prebilovci" Milenka Jahure da se "u zemljišnoj knjizi-gruntovnici ovo zemljište i sada vodi kao vlasništvo Prebilovčana, među njima i stotina obitelji istrijebljenih izravno ili odloženo u genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ 1941. godine".

Jahura je u izjavi za Srnu upozorio da je općina Čapljina, bez ikakve najave ili prethodnog oglasa na službenoj stranici, počela dijeliti zemljište fizičkim osobama na platou u Prebilovcima, sjeverozapadno od Hrama Vaskrsenja Hristovog, koje je vjekovna baština Prebilovčana.

Komentirajući Jahurine tvrdnje, Vidić kaže da općina u najam daje samo zemlju koja je u općinskom vlasništvu.

"Do sada je na području mjesne zajednice Prebilovci izvršena samo jedna dodjela zemljišta površine 4,5 hektara. Navedenu površinu je u najam dobio Branko Ekmečić, koji je domicilni stanovnik Prebilovaca", navodi Vidić.

On precizira da je, na osnovu plana Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije, općina Čapljina počela sa dodjelom zemljišta u najam.

"Taj proces traje skoro godinu dana, a intenziviran je u posljednjih nekoliko mjeseci zbog velike zainteresiranosti za sađenje ljekovitog bilja. U najam se dodjeljuju površine koje do sada nisu bile obradive. Na ovaj način dajemo priliku svima koji žele raditi, a istovremeno se kultivira do sada neobradivo zemljište", kaže Vidić.

On napominje da je na području Prebilovaca jedan dio zemljišta u privatnom, a drugi u općinskom vlasništvu.

"Sadašnja lokalna vlast u Čapljini, na čijem sam čelu, ima dobre odnose sa svima koji ovdje žive, bez obzira na pripadnost ovom ili onom narodu ili vjeri. Brojni su primjeri projekata koji se odnose na povratnike u kojima se opština pojavljuje kao nositelj projekta ili kao sufinancijer", navodi Vidić.

On podsjeća da je općina Čapljina aktivno sudjelovala u izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kao i u organizaciji samog osveštanja Hrama 8. kolovoza prošle godine.

"Tog dana sam imao zadovoljstvo, uz predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i moje najbliže suradnike, družiti se sa najvišim crkvenim velikodostojnicima iz cijele Europe", kaže Vidić.

On napominje da je općina ranije novčano pomogla obnovu pravoslavne crkve u Čapljini koja je tijekom rata bila zapaljena i najavljuje da je sljedeći projekt koji opština planira uraditi, uz pomoć donatora, izgradnja igrališta za mali nogomet u Prebilovcima.

"Mi ne gradimo suživot, mi ovdje gradimo život. Želimo živjeti, ne jedni pored drugih, nego želimo živjeti zajedno!", poručuje Vidić.

Jahura je, u ime SND "Prebilovci", naveo za Srnu da je zadovoljan što je načelnik Vidić dao odgovor i da se nada da će davanje u zakup prebilovočkog zemljišta biti obustavljeno.

On smatra da Vidićev odgovor potvrđuje da se to zemljište izdaje u zakup, a da javnost za to doznaje na osnovu izjave načelnika, koje ne bi službeno bilo da nije bilo reagovanja SND "Prebilovci".

Međutim, Jahura kaže da ga zbunjuje to što načelnik spominje da je sporno zemljište državno, a ne samo posjed, jer je do nedavno bilo uknjiženo kao "kmetska selišta", kolektivno vlasništvo Prebilovčana.

"Osim ovoga, Prebilovci imaju i niz ekoloških i imovinsko-pravnih problema", rekao je Jahura i pojasnio da je riječ o raskopavanju korita Bregave, kao i devastaciji Hutova blata.

On je ukazao da šljunkara stvara buku i prašinu na manje od kilometra od središta sela u čijem je ataru, te da su imanja u ratu presječena putevima koje je gradilo Hrvatsko vijeće odbrane.

Kopirati
Drag cursor here to close