Integracija ili ...?

Cameron: Ako ne naučite jezik morat će te napustiti Britaniju!

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 20:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Manjinski dio muškaraca muslimana u Velikoj Britaniji koji imaju 'nazadne' stavove prema ženama moraju biti emancipirani'', kazao je David Cameron obećavši da će izvršiti reviziju uloge vjerskih sudova i vijeća u Britaniji, uključujući i šerijatske sudove.

Premijer je kazao da je nedostatak integracije nekih muslimanskih zajednica omogućio užasne postupke poput genitalnog sakaćenja kod žena i prisilnog braka.

On je napisao za The Times kako je susretao muslimanke i kako neke od njih predstavljaju alarmantnu sliku prisilne spolne segregacije, diskriminacije i društvene izolacije iz svakodnevnog života u Britaniji.

''Ovo je Britanija. U ovoj zemlji, žene i djevojke imaju pravo da biraju kako će živjeti, kako da se oblače i koga da vole. To su naše vrijednosti koje čine ovu zemljom onakvom kakva jeste i koja stoji iza njih kako bi izdržale'', napisao je Cameron.

Cameron je objavio jezični fond u vrijednosti od 20 milijuna funti koji će pomoći 22 posto žena muslimanki u Velikoj Britaniji koje imaju ili nemaju predznanje engleskog jezika i povećati izglede izbjeglicama da unaprijede svoje jezične sposobnosti ili će u protivnom izgubiti priliku da ostanu u Britaniji.

U ovom članku, Cameron je izjavio da je do izbjeglica žele li unaprijediti svoje vještine iz engleskog jezika ukoliko žele da ostanu u Velikoj Britaniji ili pak traže njihovo državljanstvo.

Ne postoje planovi kojima bi se odstranili ljudi koji ne postignu potrebni nivo po pitanju jezika, iako se jezične vještine uzimaju u obzir prilikom produživanja vize ili prijavljivanja za stalni boravak u Velikoj Britaniji.

Njegovi komentari pojavili su se u vrijeme velike osjetljivosti na muslimansku integraciju u Europi. Prethodno je muslimansko vijeće u Britaniji kritiziralo Cameronovu politiku o muslimanskoj integraciji.

Kopirati
Drag cursor here to close