Ministar pravde BiH

Bunoza o Sudu BiH: Republika Srpska hoće da ostanu stare nadležnosti

Taj dokument je podigao veliku prašinu u javnosti i zapravo, otvorio raspravu u kojoj se naglašava to da je sužena nadležnost Suda BiH u odnosu na trenutni Zakon o Sudu BiH.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2023. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na posljednjoj redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 22. kolovoza, između ostalog, razmotren je i Prijedlog zakona o sudovima BiH. Taj prijedlog je vraćen na doradu Ministarstvu pravde BiH, budući da je neophodno usuglasiti određene stavove, prije nego što bude upućen u državni parlament na usvajanje.

Taj dokument je podigao veliku prašinu u javnosti i zapravo, otvorio raspravu u kojoj se naglašava to da je sužena nadležnost Suda BiH u odnosu na trenutni Zakon o Sudu BiH.

Pozicija Suda BiH

U Nacrtu zakona je predviđeno da Sud BiH može procesuirati krivična djela samo ako su počinjena u oba entiteta ili u jednom entitetu i Distriktu Brčko.

Postojeći zakon dozvoljava Sudu BiH da procesuira krivična djela bez obzira na to da li su počinjena samo u jednom entitetu ili ne. 

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza izjavi za portal "Avaza" danas je kazao kako se ne bi složio s tvrdnjama da je novim Nacrtom Zakona o sudovima BiH smanjena kaznena nadležnost Suda BiH u pogledu onih kaznenih djela koja su počinjena na teritoriju jednog entiteta.

''Upravo suprotno, smatram da je proširena kaznena nadležnost Suda BiH. Iako se kaznena nadležnost Suda BiH utvrđuje i Kaznenim zakonom BiH za određena kaznena djela, moram naglasiti da smo prema nacrtu Zakona o sudovima, zapravo i ojačali poziciju Suda BiH na način da ne mora više nastupiti štetna posljedica iz oblasti privrede, a kao što je to regulirano trenutnim Zakonom o sudu, nego je dovoljno da nastupi šteta većih razmjera za državu BiH'', kazao nam je Bunoza.

Stavovi Venecijanske komisije

Šta je šteta većih razmjera za državu BiH, Bunoza pojašnjava da bi se utvrđivalo na općim sjednicama Suda BiH, gdje bi se stvarala sudska praksa, a kao što i danas postupa Sud BiH.

''Napominjem, da je kaznena nadležnost suda BiH regulirana u skladu sa stavovima Venecijanske komisije i da su isti podržali ovako uređenu kaznenu nadležnost. Moram napomenuti, da je i stav Republike Srpske da se ne mijenja kaznena nadležnost Suda BiH, a što smatramo da je protivno međunarodnim standardima. Dakle, Republika Srpska hoće da ostanu stare nadležnosti'', istaknuo je Bunoza.

Kopirati
Drag cursor here to close