Podvig

Bunica: Spašen mladi život

Vijesti / Flash | 29. 05. 2023. u 13:50 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri mladića su u nedjelju na Bunici kraj Mostara spasila dječaka od utapanja.

Naime, na Facebook grupi Bunica, objavljen je post, u kojem se spominje ovaj spasilački podvig.

''Nadam se da će ljudi koji mogu nešto učiniti reagirati i shvatiti ozbiljno. Današnja djeca većinom ne znaju što je rijeka i brzaci, jer su većinom na moru naučili plivati'', navodi se u postu majke jednog od mladića koji je spasio dijete.

(ne)sigurnost sadržaja

''Jučer je nakon izlaska iz vode moj sin primijetio da se jedno dijete, nekih možda 12, 13 godina bori da ostane na površini vode i iskoprca iz brzaka, koji se stvorio na strani od Malog polja. Upravo na dijeli bas gdje nedostaju betonski blokovi i gdje je sila vode jaka stvarajući brzake. On je bez razmišljanja ponovo skočio u vodu da bi mu pomogao da izađe iz vode. Ali, strah, grč, opuštenost djeteta nisu mu dali da ga sam izvuče, jer morao je čuvati i sebe zakačivši se jednom nogom za betonski blok koji je pod vodom, a i njega i boriti se protiv brzaka, pa je pozvao kolegu iz društva, inače momka koji je iz Južne Afrike, a u Mostaru pohađa koledž, te su na svu sreću uspjeli su spasiti dijete, a i sebe'', navodi se u postu.

Majka moli sve roditelje da pričaju svojoj djeci što je rijeka, što je brzak, gdje se smije plivati, a gdje ne.

''Bunica je prelijepa, iako ruku na srce ni nalik onoj od prije, al' i dalje ima nešto posebno za sve nas. Jučer je bio sretan kraj, potrudimo se da i svaki naredni bude takav'', navodi se u postu u kojem se upozorava da prelaz preko bazena nema mosta, betonski blokovi se sa strana sklone zimi, no trebali bi se i ponovo staviti, upozorava se u postu.

Također mole nadležne da urede sve što mogu i osiguraju sigurnost svih sadržaja na Bunici.

Spriječena tragedija

Goran Mitrić iz Interventne službe spašavanja Mostar rekao je kako je spriječena velika tragedija.

''Voda u pokretu ima tri osnovne karakteristike. Ona je moćna, neumoljiva i predvidiva. Moćna je jer ima ogromnu snagu i odnos snage i brzine je exponencijalan, ako se brza udvostruči, snaga se poveća 4 puta. Neumoljiva je jer djeluje na sve što joj je na putu i neće prestati.

Predvidljivost tekuće vode je jedino što nam ide u korist, ali moramo znati kako se voda ponaša i to iskoristiti. Ovde je rijeka pregrađena sa betonskim blokovima koji su šuplji i na taj način je vještački napravljeno dvije smrtno opasne pojave na tekućoj vodi - "Sifon" i "Cjedilo".

Tekuća voda je dinamična sredina i zavisi od količine vode, odnosno vodostaja. Ako je nešto bezopasno na ljetnom nivou vode, na metar povišenom vodostaju pravi smrtno opasne prepreke. Ovaj dječak je imao puno sreće, isto tako i momci koji su ga spasili, kapu skidam na hrabrosti. Ali mogla je biti i velika tragedija'', naveo je Mitrić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close