Pitanja branitelja

Bukvarević: Revizija će biti privedena kraju do 2018. godine

Vijesti / Flash | 16. 12. 2015. u 09:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo ministarstvo jednako vodi brigu o svim bivšim pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, bez obzira na njihovu nacionalnu i vojno-komponentnu pripadnost'', izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

''Kao ministar sam dio ministarstva servisa braniteljske populacije i svakodnevno jednako pristupam svakom zahtjevu, prijedlogu, pitanju, bez obzira na to da li ga upućuju udruženja HVO-a ili ARBiH.

U kolegiju ministra, od šest rukovodećih državnih službenika dva su iz reda hrvatskog naroda, svakodnevno kontaktiramo i radimo, zajedno smo obišli sve županije u Federaciji BiH, redovno održavamo radne sastanke sa županijskim ministrima i svi nazoče tim sastancima. Mislim da bi se iz navedenog moglo zaključiti da su ovo ministarstvo i ministar za cijelu braniteljsku populaciju'', poručio je Bukvarević.

Upitan u kojoj je fazi proces revizije zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i kad će taj posao biti konačno završen, naveo je da se revizija odvija u potpunosti u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima i to potvrđuju udruženja braniteljske populacije, županijska ministarstva i Vlada Federacije BiH, kojoj Ministarstvo podnosi izvještaje svaka tri mjeseca.

''Možemo reći da je zaključno sa 1. 12. 2015. godine u prvoj fazi, dakle, na razini općinskih službi za braniteljsko-invalidsku zaštitu i grupa za vojne evidencije izvršena kontrola 120.000 korisnika prava. U ovom broju su i predmeti koji su više puta kontrolirani zbog odredbi presuda Ustavnog suda FBiH, po kojima mi već uveliko postupamo, iako su naši zakoni po tom osnovu u parlamentarnoj proceduri. U drugoj fazi, točnije na lnstitutu za medicinsko vještačenje završeno je oko 28.000 predmeta i toj fazi podliježu samo RVI. Treća faza je upravno rješavanje, gdje se donose rješenja po izvršenoj reviziji i doneseno ih je oko 32.000. Planiramo je da do kraja 2016. godine okončamo reviziju u prvoj fazi, druga faza zavisi od propusnosti Instituta za medicinsko vještačenje i procjenjujemo da bi svih 49.000 ratnih vojnih invalida trebalo biti ocijenjeno na Institutu do kraja 2017. godine. U konačnosti, do kraja 2018. godine sva rješenja bi trebala biti završena i posao revizije priveden kraju'', rekao je Bukvarević.

Promatrano prema financijskim izdvajanjima, primjetno je iz mjeseca u mjesec smanjenje broja korisnika i smanjenje sredstava koja se izdvajaju, naravno i to je uvjetno, jer smanjenja nisu samo rezultat revizije već i izlaska iz prava po drugim osnovama (smrt, prestanak školovanja i drugo).

''Svatko tko nije "izveden" iz prava po Zakonu, bit će vraćen u pravo i to je osnovno načelo zakonitosti u radu organa uprave'', naglasio je Bukvarević u intervjuu za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close