Problem branitelja

Bukvarević: Registar je potrebniji državi nego braniteljima

Vijesti / Flash | 25. 08. 2017. u 08:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je 16 demobilziranih branitelja koji duže od dva mjeseca prosvjeduju ispred zgrade Vlade Federacije BiH ponovo stupilo u štrajk glađu.

Ministar Slavko Bukvarević je za N1 kazao da Vlada FBiH neće umanjivati sredstva koja idu na braniteljske račune i invalidsku zaštitu, te da je Vlada FBiH dužna osigurati sredstva za invalidnine.

Ta sredstva se mjesečno prvo uplaćuju - i naknade u mandatu ove vlade nisu nikada kasnije, potvrdio je Bukvarević.

"U skladu sa postojećim pravima sve se redovno izmiruje. To je mjesečno 26 milijuna i 20 milijuna sa pozicija ministarstva za rad. Naša obaveza i briga je 130.000 korisnika", kazao je Bukvarević.

On je kazao da su županije obavezne pobrinuti se za demobilizirane branitelje, a prošle godine je 100.000 branitelja koristilo neko od prava iz županija.

"Njih 20 - 50 je pred zgradom Vlade. Vi novinari svaki dan odete i snimite njih 20, a ne odete u Zenicu gdje je ratni vojni invalid sam sebi sagradio kuću i ima malinjak. Ima i pozitivnih priča", izjavio je Bukvarević

On je kazao kako branitelji koji su pred Vladom FBiH nisu natjerani da budu tu. "Rekao sam im, organizirajte se, po meni je nemoguća misija predstavljati sve individualno. Moraju otići kod svog načelnika, kod ministra i napisati pojedinačno šta je problem".

"Ova država je u proteklih 20 godina na račune branitelja doznačila više od 11 miliijardi KM: Za sve demobilizirane branitelje na zadovima od 2006. do 2010. godine za svaki mjesec u armiji je isplaćeno po 150 KM. Bilo je tada 60.000 boraca na birou, a kada je počela prijava - odjavilo se 70.000 kod gazdi da bi primili toh 150 KM", izjavio je.

On je rekao da je kroz taj projekt isplaćeno 370 milijuna KM - i važilo je samo za one demobiliziran branitelje na zavodima.

Bukvarević je kazao da se kroz 20 godina i zakonska rješenja išlo da se djelimično riješi pitanje poginulih i stradalih branitelja, kao i invalida.

"Ključni problem je nepoštivanje Zakona o pravima branitelja koji je podrazumijevao da su branitelji i članovi obitelji trebali imati prednost pri zapošljavanju. Ali u tom zakonu nema kaznenih odredbi. Da smo poštovali zakon niko ne bi bio pred zgradom. Tu ih razumijemo, od siječnja smo pokušavali riješiti sve što je u našoj nadležnosti".

To pokušavaju u tri koraka. Prvi je kroz izmjene i dopune zakona o pravima branitelja, uspostavljanje registra koji je više potreban državi. "Imamo 95.000 imena koji primaju naknadu iz proračuna i 34.000 onih koji primaju vojnu mirovinu", riječi su ministra za pitanja branitelja.

On kaže da ima ljudi koji su u stvarnoj potrebi, i želi da u sljedećih pet godina - 100 milijuna KM preusmjere ka braniteljima koji su u stvarnom stanju potrebe.

Što se naknada tiče, Bukvarević je rekao: "Radi se o velikom broju branitelja. 55.000 je na zavodu. Procjena je da 15.000 nisu tamo, a imaju onih koji nisu ni u jednoj kategoriji. Bilo koja naknada, sa puta toliko tisuća korisnika - a velika je opasnost da se prijavi duplo veći broj je prouzrokovala da nismo dobili suglasnost od Ministarstva financija za dodatni aranžman. Vlada FBiH izdvaja 570 milijuna KM za branitelje, županije 50 milijuna", kazao je uz konstataciju da od prvog dana govore - da se više nije moguće zaduživati.

Kopirati
Drag cursor here to close