Oštre kritike

Budaj: Uložiti uložiti oštar diplomatski prosvjed Vatikanu zbog proglašenja Stepinca svecem

Vijesti / Flash | 14. 02. 2014. u 10:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suradnik jeruzalemskog Centra Simon Wiesenthal Alen Budaj smatra da državno pravne slijednice SFR Jugoslavije, posebno Srbija, moraju uložiti oštar diplomatski prosvjed Vatikanu zbog namjere da kardinala Alojzija Stepinca proglasi svecem.

Budaj smatra kako prosvjed treba uložiti po cijenu prekida diplomatskih odnosa s Vatikanom, javio je Tanjug.

''Nadam se da će i Srpska pravoslavna crkva reagirati jer ova odluka Vatikana potkopava i ekumenske odnose dvije crkve'', rekao je Budaj, istaknuvši kako bi i Izrael trebao hitno i najoštrije reagirati, kao i mnoge židovske institucije na području bivše SFRJ.

''Proglašenje svetim osobe koja je sudjelovala u kreiranju i provođenju politike fašističke ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nije i neće dobiti priznanje pravednika među narodima nikada'', kaže Budaj, koji je i direktor židovske nevladine organizacije "Margelov institut" iz Zagreba.

Budaj napominje da se ne treba čuditi što novi papa Franjo proglašava Stepinca svecem jer je taj put zacrtala Katolička crkva u Hrvatskoj odmah nakon presude Stepincu.

Zbog suradnje s okupatorom i ustašama Stepinac je osuđen na 16 godina zatvorske kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gdje je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gdje je umro 10. veljače 1960. od "rijetke bolesti policitemije".

''On je već na suđenju za Zapad i katolike momentalno postao nevini mučenik jugoslavenskog komunističkog režima, proglašen kardinalom za života, nakon smrti blaženim, a evo uskoro i svecem Rimokatoličke crkve'', podsjeća Budaj.

On naglašava kako će to biti jedini svetac koji se za svoje zasluge jednom fašističkom zločinačkom režimu okitio visokim odlikovanjem ustaškog poglavnika i to kao zagrebački nadbiskup, a o tome su izvijestile "Narodne novine" kao službeno glasilo NDH-a.

''S druge strane, dok je kanonik zagrebačkog Kaptola monsinjor Svetozar Ritig još 1929. godine u (Ante) Paveliću vidio zlo koje se sprema, Stepinac je Pavelića objeručke dočekao i služio mu. Ritig nema ulicu u Zagrebu, jer bio je antifašist, ali Stepinac ima sve počasti kao klerofašist'', tvrdi Budaj.

''Ne želim slušati o velikim zaslugama Stepinca za 'spašavanje' Židova, jer je istovremeno donosio u službenom katoličkom tisku Pavelićeve rasne odredbe po kojima su Židovi odvođeni u logore.

Ne želim slušati kako se zalagao za spas pojedinih Srba jer je bio u Odboru trojice za pokrštavanje i ne želim slušati da je bio mučenik i svetac jer je ostavio vlastite katoličke svećenike da ih ustaše izmrcvare u Jasenovcu samo zato jer su bili pod sumnjom da su protivnici režima'', navodi Budaj.

On podsjeća da se Stepinac nikad nije pokajao zbog toga što su Srbi pokatoličavani nasilno i što su Židovi privođeni na krštenje, iako je znao da ih to neće spasiti logora.

''Nije se uopće pokajao što su njegove katoličke 'krštene duše' palile židovske i srpske hramove, pljačkale kao divlje horde, silovale i ubijale kao nekada krstaške vojske po Svetoj zemlji'', kaže Budaj, prenijele su banjalučke "Nezavisne novine".

On navodi da je Stepinac sve to znao, ali je usprkos tome blagoslovio NDH i služio joj, čak i nakon njenog sloma, skrivajući na Kaptolu ustaške zločince, oteto židovsko zlato i ustašku državnu arhivu.

Vatikan je službeno potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen za sveca.

Stepinac je odmah po ulasku Nijemaca u Zagreb 10. travnja 1941. podržao osnivanje NDH-a, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

Kopirati
Drag cursor here to close