Jukić

Broje nas, nema stajanja

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije traženo od direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

Jukić je rekao novinarima kako nema pritisaka na njega, odnosno da je jedini pritisak bio i još je - rok za objavljivanje rezultata popisa, prenijela je Srna.

"Postoji veliki interes javnosti, opravdano, kako se radi, što se radi, dokle je došao posao. Da mene netko izravno zove i vrši pritisak, toga nije bilo", tvrdi Jukić.

Prema njegovim riječima, poslovi na obradi rezultata popisa teku planiranom dinamikom utvrđenom jedinstvenim programom obrade rezultata popisa.

"Ona je sada u nekoj predzavršnoj fazi. Ovih dana očekujemo validaciju onoga što je završeno, odnosno provjeru i ocjenu valjanosti", kaže Jukić.

Navodeći da ima još 15-ak dana za završetak poslova obrade podataka, on je izrazio uvjerenje da će rezultati obrade popisnih podataka biti objavljeni kao što je zakonom predviđeno do 1. srpnja.

Jukić je precizirao da će podaci biti razvrstani u pet područja - demografije, obrazovanja, ekonomskih statistika, poljoprivrede i stanovanja te da će biti objavljene i tabele.

Agenciji za statistiku BiH, prema Jukićevim riječima, pomoć pružaju međunarodni stručnjaci.

"Oni su tu neka vrsta kontrole i monitoringa je li ono što radimo u skladu sa zakonom odnosno standardima i je li to što radimo takvo da bude međunarodno usporedivo, što nam je obveza", dodao je Jukić.

Inače, Jukić je danas na sjednici Vijeća ministara BiH predstavio informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Informacija je, prema njegovim riječima, sadržana na sedam stranica, a dostavljeno je i nekoliko desetina stranica priloga.

"Ono što je i dalje ostalo zanimljivo jeste da se osporavaju legitimnost i legalnost odluke", rekao je Jukić i ponovio svoju tvrdnju da je odluka o jedinstvenom programu obrade podataka u skladu sa zakonima BiH i međunarodnim standardima te da uvažava preporuke Međunarodne promatračke misije.

Kopirati
Drag cursor here to close