Najkrvaviji sukob

Broj poginulih u Gazi premašio 300

Vijesti / Flash | 19. 07. 2014. u 09:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novima izraelskim zračnim udarima u Pojasu Gaze poginulo je 11 ljudi, a broj ukupno poginulih od početka izraelske vojne operacije 8. srpnja premašio je 300, u trenutku kada se očekuje dolazak generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona u regiju da potakne napore za uspostavljanje prekida vatre.

Izraelska operacija "Zaštitna ivica", čiji je cilj zaustavljanje prekograničnih raketnih napada, nastavljena je jutros, 12. dan zaredom.

Rano jutros je u napadu kraj džamije u gradu Kan Junisu na jugu ubijeno sedmero ljudi, uključujući i jednu ženu, rekao je glasnogovornik hitnih službi Ašraf al Kidra.

U drugim udarima ubrzo potom ubijeno je još četvero ljudi. Tako je broj poginulih Palestinaca dostigao 307, dok su na izraelskoj strani ubijeni jedan civil i jedan vojnik.

Ovo je najkrvaviji sukob između izraelske vojske i Hamasa u posljednjih nekoliko godina, a Izrael je spreman još pojačati kopnenu ofenzivu, započetu u četvrtak navečer nakon deset dana udara iz zraka.

Predsjednik SAD-a Barack Obama podržao je pravo Izraela da se brani protiv raketne vatre iz Gaze, ali je apelirao na tu zemlju da učini više kako bi se izbjegla smrt nevinih u operaciji koja je već odnijela puno života civila, uključujući mnoge žene i djecu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pokušava doprinijeti prekidu vatre i putovao je ovih dana u Egipat i Tursku.

UN su najavilili sinoć da će Ban krenuti danas u regiju i da će pomoći Izraelcima i Palestincima "u koordinaciji s regionalnim i međunarodnim igračima da se okonča nasilje i pronađe put naprijed", rekao je podtajnik svjetskog tijela za politička pitanja Jeffrey Feltman na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije u Gazi.

Veleposlanici dvije strane su se na tom sastanku međusobno krivili za nasilje, izraelski izaslanik Ron Prosor je insistirao da ni jedna zemlja ne bi "tolerirala terorističku" raketnu vatru na svoje građane. Palestinski veleposlanik Rijad Mansur je čitao naglas imena ubijenih Palestinaca Vijeću sigurnosti i u jednom trenutku skoro zaplakao, prenio je AFP.

U izraelskoj kopnenoj ofenzivi pokrenutoj desetog dana operacije poginulo je desetine ljudi, a tisuće su bile primorane da pobjegnu. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je armiji da bude spremna za "značajno proširenje kopnene aktivnosti". On je na jučerašnjem sastanku užeg sastava vlade, zaduženog za sigurnost, diskutirao još većem proširenju kampanje.

Šef izraelske armije Beni Ganc rekao je da armija "širi kopnenu fazu operacije", upozorivši da će biti teških trenutaka, aludirajući na dalje izraelske žrtve.

Kopirati
Drag cursor here to close