Obećana zemlja

Broj ilegalnih imigranata u EU porastao za 138 posto

Vijesti / Flash | 14. 01. 2015. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 276.000 ilegalnih imigranata ušlo je u Europsku uniju u 2014., što je za 138 posto više nego prethodne godine, izjavio je u utorak europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

Od ovog broja, 207.000 imigranata je ušlo u EU "preko Sredozemnog mora", precizirao je povjerenik pred Europskim parlamentom.

Od rujna je više od 12 brodova stiglo u Europu, što pokazuje da "krijumčari nalaze nove puteve i koriste nove metode", kazao je povjerenik.

''Konflikti u našem susjedstvu stvaraju stalni priliv izbjeglica u Europu, koji će se nastaviti ako Europa ne poduzme odlučnu i koordiniranu akciju'', upozorio je i dodao kako EU mora intenzivirati borbu protiv trgovine ljudima jačajući mehanizme sakupljanja i razmjene informacija o aktivnostima trgovaca ljudima.

''U kontaktu smo s turskim vlastima kako bismo prilagodili našu strategiju, budući da je Turska postala jedan od alternativnih puteva za trgovce ljudima'', rekao je Avramopoulos.

EU i države članice, kako je kazao, "trebaju raditi zajedno na programu za smještanje izbjeglica" i povećati broj mjesta za sirijske izbjeglice jer je on do sada bio ograničen na 36.000, a 3,5 milijuna Sirijaca je pobjeglo iz svoje zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close