Smanjiti onečišćenje!

Brođani poručuju vladama RH, BiH i RS da neće trpjeti onečišćen zrak

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 17:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znak prosvjeda što već osam godina udišu zrak onečišćen ispušnim plinovima i čađom iz bosanskobrodske Rafinerije, članovi Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskome Brodu simbolično su u utorak zapalili svijeće, a kao mogući oblik prosvjeda najavili su blokadu cesta i graničnog prijelaza.

Nezadovoljni rezultatima mjera koje poduzimaju mjerodavne državne institucije, članovi inicijative u kojoj je desetak udruga najavili su da 24. studenoga prosvjedom na glavnome gradskom trgu pokreću mnoge aktivnosti.

"Kampanja će trajati sve dok se nešto ne promijeni. Prosvjedom želimo poručiti vladama Hrvatske, BiH i Republike Srpske te Rafineriji da nećemo više pasivno trpjeti trovanje. Učinit ćemo sve što je potrebno da se stanje promijeni. Ako treba, blokirat ćemo ceste i granični prijelaz", rekao je Mladen Sudar.

Borba za čist zrak nema alternativu, istaknuo je Sudar i ocijenio da pomaka dosad nije bilo jer je problem onečišćenja zraka u Slavonskome Brodu za državnu politiku bio sporedan.

"Naš problem je Rafinerija nafte u Bosanskome Brodu i to što je Hrvatska opskrbljuje naftom. Zatvoriti naftovod nije lako, ako bude nužno, mi ćemo ometati rad Janafa", rekao je Sudar pozivajući Brođane da se pridruže prosvjedu i pokažu da im je stalo te da će aktivno mijenjati stvari.

Član inicijative Peter Tot Đerđ istaknuo je kako 5. prosinca Rafineriji istječe privremena ekološka dozvola za rad te kako je sigurno da će joj vlasti u Republici Srpskoj dati dozvolu za nastavak rada. Po njegovim riječima, Hrvatska u ovom trenutku ne može zaustaviti izdavanje te ekološke dozvole.

Članica inicijative Slavica Lemaić podsjetila je kako se uprava te rafinerije obvezala završiti njezinu modernizaciju i tako smanjiti onečišćenja zraka. "Oni sada žele to odgoditi do 2020., ali mi nećemo odustati od svojih zahtjeva", istaknula je Lemaić.

Višegodišnje praćenje kvalitete zraka u Slavonskome Brodu pokazalo je da je Rafinerija nafte iz BiH dominantni zagađivač te da Brođani zbog onečišćenja iz nje udišu zrak najniže kategorije.

Kopirati
Drag cursor here to close