Opet negirala genocid

Brnabić: Odgađanje glasovanja o Rezoluciji o Srebrenici veliki uspjeh

''Predsjednik Srbije nastavlja borbu, a da li ćemo uspjeti u smislu da će biti više zemalja protiv rezolucije nego za, teško je vjerovati u to'', kazala je Ana Brnabić.
Vijesti / Flash | 14. 05. 2024. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ponovo je izjavila kako se Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem i dalje bori protiv Rezolucije o Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija.

''Sve naše diplomatske aktivnosti, prije svega, aktivnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dovele su do toga da je nekoliko puta do sada pomjerano stavljanje nacrta rezolucije, predloženog teksta, na dnevni red u Općoj skupštini UN'', kazala je Brnabić, prenosi N1 pozivajući se na RTRS.

Potom je dodala:

''To je sramotno za njih, sponzorirati takvu rezoluciju koja je pravljena u tajnosti, bez konsultacija o tako ljudskoj osjetljivoj temi.''

Brnabić je dodala da je Srbija pokazala da se neće predati.

''Srbija se bori i naš glas se čuo na svim stranama svijeta. Razgovarali smo sa svima, stigli smo do svih i u velikoj mjeri su lideri tih zemalja uvažili naš stav. Predsjednik Srbije nastavlja borbu, a da li ćemo uspjeti u smislu da će biti više zemalja protiv rezolucije nego za, teško je vjerovati u to. Ciljevi zagovornika rezolucije da se nametne najteža politička i moralna kvalifikacija za srpski narod da je genocidan, da dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije za ratnu odštetu i na kraju ukidanje Republike Srpske'', kazala je.

Podsjećanja radi, u Rezoluciji o Srebrenici se ne spominje niti jednog momenta Srbija, Republika Srpska, niti srpski narod.

Brnabić je ponovo negirala genocid u Srebrenici.

Povodom jučerašnjeg telefonskog razgovora Vučića s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Brnabićeva je navela da je teško očekivati pomoć od glavnog sponzora te rezolucije.

''Ne shvatam zašto to rade. Zašto 29 godina kasnije, na takav način, bez diskusija, konzultacija. Što je cilj jednoj Sloveniji, koja je, također, jedan od jačih kosponzora, zemlja koja je izašla iz bivše zajedničke države jer ih netko nije konzultirao o mnogo manjim pitanjima'', dodala je Brnabić.

Kopirati
Drag cursor here to close