bez posla

Britanski službenici u EU šokirani, Juncker ih umiruje

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 14:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ishod britanskog referenduma u petak je rastužio je i uznemirio brojne britanske državljane koji rade u europskim institucijama, a predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao im je poruku da će učiniti sve što može da ostanu na svojim radnim mjestima.

"Vi radite za Europu. Skinuli ste vaše nacionalne 'šešire' na vratima kada ste ušli u ovu instituciju i ta vrata se sada ne zatvaraju", poručio je Juncker britanskim službenicima u Europskoj komisiji.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći kao predsjednika Komisije da vas podržim i pomognem u ovom teškom procesu", istaknuo je Juncker.

Radna mjesta u europskim institucijama u pravilu su rezervirana za europske državljane, a Britanci će izgubiti taj status kada Britanija i formalno napusti Uniju.

Među 55 tisuća službenika koji rade za europske institucije Britanaca je bilo relativno malo, nekih 4 posto, dok je udio britanskog stanovništva u cijeloj EU-u oko 12 posto. Djelomično objašnjenje za to je u činjenici da Britanci slabo znaju strane jezike, jer su nemotivirani budući da svi drugi ionako moraju znati engleski.

Engleski jezik i nakon odlaska Velike Britanije ostat će službeni jezik u EU, jer je on službeni jeziku Irskoj i na Malti.

Mnogi Britanci u Bruxellesu probudili su se u petak ujutro u šoku kada su doznali rezultate referenduma.

Reuters navodi reakcije nekoliko Britanaca - jedni govore da su u šoku, da je riječ o "potpunoj tragediji".

Puno Britanaca koji su dugo u Bruxellesu zatražilo je belgijsko državljanstvo ili državljanstvo bračnog partnera, ako su u braku s nekim iz neke druge članice, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close