Britanska donacija za Glavni inspektorat MO BiH

Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field je istaknuo da je danas uručena "Rodna analiza OSBiH" prvi takav detaljan izvještaj u zemljama zapadnog Balkana, ali i šire
Vijesti / Flash | 09. 06. 2020. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / 09.06.2020. Britanska donacija za Generalni inspektorat MO BiH

Prigodnom svečanošću u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je obilježeno finaliziranje "Rodne analize OSBiH" i primopredaja opreme koju je za Generalni inspektorat Ministarstva obrane BiH doniralo Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

"Rodnu analizu OS BiH" izradio je Generalni inspektorat MOBiH uz podršku vanjskih stručnjaka koje je angažiralo Britansko veleposlanstvo u BiH. Dokument je rezultat rada na prvoj fazi projekta "Žene, mir i sigurnost", kojeg su MO i OSBiH započele prošle godine preuzimanjem obveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325, a koja se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti i poboljšanje statusa žena u institucijama obrane i sigurnosti'', priopćeno je MOBiH.

To je rezultat i inicijative zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS Ujedinjenog Kraljevstva, a koju je prihvatio načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, i time se uključio u Mrežu načelnika stožera pod nazivom "Žene, mir i sigurnost", u cilju jačanja rodne ravnopravnosti u MO i OSBiH.

U narednih desetak dana dokument "Rodna analiza OS BiH" bit će izdan na sva tri službena jezika u BiH i distribuiran u MO i OSBiH.

''Razvojem dokumenta 'Rodna analiza OSBiH' Ministarstvo obrane i Oružane snage dobile su jasan i čvrst temelj za buduće planiranje, razvoj i ispunjenje svojih obveza u pogledu rodne ravnopravnosti, a dalja provedba projekta 'Žene, mir i sigurnost' će osigurati i ojačati kontinuiran jednakopravni položaj svih pripadnica i pripadnika OSBiH'', kazao je tim povodom ministar obrane BiH Sifet Podžić, koji je zahvalio Britanskom veleposlanstvu u BiH na ovoj pomoći, ali i vrijednoj donaciji informatičke i birotehničke opreme za Generalni inspektorat MOBiH.

Foto: PR / 09.06.2020. Britanska donacija za Generalni inspektorat MO BiH

Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field je istaknuo da je danas uručena "Rodna analiza OSBiH" prvi takav detaljan izvještaj u zemljama zapadnog Balkana, ali i šire te dodao da će njegove preporuke pomoći osiguranju što veće rodne ravnopravnost pripadnica i pripadnika OSBiH.

''Danas smo uručili i donaciju informatičke i uredske opreme Generalnom inspektoratu MOBiH. Ova donacija, vrijedna više od 150.000 konvertibilnih maraka, omogućit će učinkovitiji i transparentniji rad inspektora širom BiH. Na ovaj način, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava izuzetno bitan rad Generalnog inspektorata MOBiH na izgradnji integriteta, suzbijanju korupcije te razvoju i modernizaciji OSBiH'', izjavio je veleposlanik Field.

Načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašović tim je povodom istaknuo da su MO i OSBiH prepoznate kao institucije koje u ovom dijelu Europe prednjače po pitanju dostignute razine rodne ravnopravnosti. Napomenuo je da OSBiH u svome sastavu trenutno imaju 7,26 posto žena, u svim kategorijama.

''Ponosni smo na ovaj uspjeh i zahvaljujemo Velikoj Britaniji na ukazanom povjerenju i svesrdnoj potpori'', rekao je general Mašović.

Kopirati
Drag cursor here to close