Edward Ferguson

Britanija se ograđuje od prekrajanja granica na Balkanu

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva u Sarajevu Edward Ferguson izjavio je danas da su stavovi izneseni u analizi objavljenoj u časopisu Foreign Affairs, stavovi bivšeg službenika britanske vlade i da nemaju nikakve veze s razmišljanjima britanske vlade.

Naime, autor analize Timothy Less je bio zaposlen u Britanskom konzulatu u Banja Luci, a iz britanskog veleposlanstva u Sarajevu.

''Ovo su stavovi bivšeg službenika koji više ne radi za Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. Ova analiza prepuna manjkavosti ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regiji. Nema prekrajanja granica na Balkanu", kazao je Ferguson za N1 BiH.

Naime, časopis Foreign Affairs objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, koji je izazvao brojne reakcije zbog ponuđenog rješenja.

U Lessovoj analizi se, između ostalog, navodi da treba omogućiti secesiju nekih teritorija od postojećih država i spajanje s matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije.

''Hrvatski entitet u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sjever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći dio Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se s proširenom Srbijom", naveo je, između ostalog, Less.

Kopirati
Drag cursor here to close