Downing Street

Britanija obustavila letove iz Šarm el-Šeika - zrakoplov raketiran?

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 19:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski zrakoplov koji je ovaj vikend pao u Egiptu možda je srušila eksplozivna naprava, objavio je Downing Street. Istraga je još u tijeku i ne možemo kategorički tvrditi zašto se srušio ruski zrakoplov. No, s otkrivanjem sve većeg broja informacija, raste nam zabrinutost da je zrakoplov doista mogla srušiti eksplozivna naprava', stoji u priopćenju.

Britanska vlada je odlučila odgoditi polijetanja zrakoplova koji su iz Šarm el-Šeika u srijedu trebali krenuti prema Velikoj Britaniji sve dok ekipa britanskih zrakoplovnih stručnjaka, koja je na putu prema tom egipatskom turističkom središtu, ne procijeni sigurnosne uvjete u tamošnjoj zračnoj luci. 'Naglašavamo da je ovo mjera iz opreza i da u svemu tome usko surađujemo s avioprijevoznicima', dodaje se u vladinom priopćenju.

BBC News is reporting that flights from Sharm el-Sheikh to the UK are being suspended pending a security review. Two EasyJet flights are currently being affected by this action.

Posted by Flightradar24.com on Wednesday, 4 November 2015


I egipatski izvori spominju mogućnost da je ruski zrakoplov pao zbog eksplozije, ali zasad nije jasno je li bila riječ o kvaru u vezi s gorivom ili o bombi. 'Vjeruje se da je riječ o eksploziji, ali nije jasno koje vrste. U tijeku je ispitivanje pijeska na mjestu pada zrakoplova kako bi se pokušalo utvrditi je li bila riječ o bombi', rekao je neimenovani egipatski izvor upoznat s tijekom istrage crnih kutija srušenog zrakoplova.

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan Bjelorus, a ostali su bili Rusi. Nitko nije preživio nesreću.

Američki dužnosnici ranije su rekli kako snimke američkog infracrvenog satelita pokazuju bljesak iznad Sinaja za vrijeme leta zrakoplova. Ruska agencija Interfax, pozivajući se na izvor blizak istrazi, prenosi kako je crna kutija zrakoplova prije samog pada zabilježila neuobičajene zvukove u pilotskoj kabini. Odgovornost za rušenje zrakoplova preuzela je tzv. Islamska država.

Kopirati
Drag cursor here to close