Najjače oružje

Britanija na prve crte šalje žene

Vijesti / Flash | 19. 12. 2014. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija bi mogla od 2016. godine ženama dozvoliti sudjelovanje u u borbenim operacijama koje se protiv neprijatelja vode iz blizine, priopćilo je danas britansko Ministarstvo obrane.

Britanska vojska trenutno ženama dozvoljava da služe na prvoj liniji fronta, ali ne i da uđu u sastave jedinica čiji je zadatak uključenje u borbu i likvidacija neprijatelja.

SAD, Australija i Kanada su među zemljama koje su već dozvolile ženama sudjelovanje u ovakvim borbama.

Britansko Ministarstvo obrane navodi kako su žene korak bliže da im bude omogućeno da se uključe u ovakve borbe nakon što je revizijom utvrđeno da mješovite grupacije ne narušavaju vojnu koheziju.

Međutim, ističe se da su potrebna dodatna istraživanja prije nego što bude dano zeleno svjetlo za njihovu ulogu u borbenim operacijama.

Istraživanje će biti usmjereno na proučavanje psihofizičkih zahtjeva za uloge u borbi iz blizine i utjecaja na zdravlje žena.

''Nadam se da ćemo, nakon dodatnog rada na režimima obuke i upotrebe opreme, borbene uloge dodijeliti i ženama 2016. godine'', navodi se u priopćenju britanskog ministra obrane Michaela Fallona.

Kopirati
Drag cursor here to close