Preispituje članstvo

Britanija izlazi iz EU ako partneri nastave ignorirati Camerona

Vijesti / Flash | 05. 12. 2015. u 17:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer David Cameron je privatno priznao da će možda biti prisiljen povesti kampanju za izlazak Britanije iz Europske unije, ukoliko ga partneri u EU nastave ignorirati, piše danas britanski 'Daily Telegraph'.

Pozivajući se na neimenovani izvor, britanski list navodi da je Cameron jasno stavio do znanja čelnicima svoje Konzervativne stranke da će voditi kapanju za izlazak Britanije iz EU na referendumu najavljenom za 2017, ukoliko ishod pregovora s Bruxellesom bude smatrao neuspješnim.

''Cameron je rekao da će, ukoliko ga u potpunosti ignoriraju ili mu ne ponude ništa, voditi kampanju za izlazak (iz EU)'', kazao je izvor 'Telegrafa'.

''To nije nešto što on želi učiniti, ali proteklih tjedana, jasno je stavio do znanja da to više nije nemoguće'', dodao je ovaj izvor.

Cameron nastoji ponovno pregovarati o uvjetima za članstvo Britanije u EU i ističe da želi ostati u reformiranom europskom bloku, naveo je Reuters.

Neovisno, 'Financial Times' izvještava da se Cameronov zalaganje da EU bude označena kao 'viševalutna unija' podgrijalo bojazni u Europskoj središnjoj banci, koja strahuje da bi to moglo pružiti izgovor državama poput Poljske da ne prihvate euro kao zajedničku valutu.

Cameron je u svom govoru prošlog mjeseca u Londonu upozorio da je spreman 'preispitati' članstvo Britanije u EU, ukoliko dogovor s Bruxellesom i ostalih 27 država članica po određenim zahtjevima ne bude postignut.

Najvažniji zahtjevi Britanije upućeni EU odnose se na povećanje tržišne konkurentnosti, pošteniji odnos kada je riječ o državama članicama eurozone i onima koje to nisu i pitanje suvereniteta, uključujući izuzimanje Britanije iz koherentne unije.

Među najkontroverznijima je zahtjev da se migrantima koji dolaze u Britaniju ograniče određena socijalna davanja tijekom prve četiri godine njihovog boravka u toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close