Ubojica tražio prava

Breivik pobijedio državu: Ipak su mu prekršili ljudska prava

Vijesti / Flash | 20. 04. 2016. u 15:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveški ekstremni desničar Anders Behring Breivik , koji je prije gotovo pet godina pobio 77 osobak dobio je sudski spor protiv države, javlja BBC.

Breivik je tužio državu da krši dvije klauzule Europske konvencije o ljudskim pravima: jednu koja zabranjuje "nehumane ili ponižavajuće kazne ili tretmane" te drugu koja jamči "pravo na poštivanje njegova privatnog života i korespondencije", pišu 24 sata.

Sud u Oslu prihvatio je Breivikove navode o nehumanom i ponižavajućem tretmanu u zatvoru.

''Riječ je o osnovnim ljudskim pravima koja vrijede u svakom demokartskom društvu, a odnose se i na teroriste i ubojice'', kazala je sutkinja Helen Andenaes Sekulic.

Otkad je uhićen 22. srpnja 2011. Breivik je zatvoren u režimu visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika. Njegovi kontakti s vanjskim svijetom striktno se kontroliraju. Korespondenciju pomno pregledava zatvorska uprava, a u rijetke posjete gotovo isključivo dolazi profesionalno osoblje i to iza staklenog zida.

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je i maksimalna kazna u Norveškoj, za aktiviranje bombe u blizini sjedišta vlade u Oslu gdje je poginulo osam osoba, a potom za pucanje po skupu mladih na otoku Utoyi gdje je bilo još 69 žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close