Mostar

Brdo Hum: Najveći dio brda je i dalje pod minama

Vijesti / Flash | 29. 04. 2017. u 11:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prisutnost mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava je još uvijek gorući problem u BiH, a naša zemlja najpogođenija je minskim problemom u cijeloj Europi. Iznenađujuće zvuči podatak da je brdo Hum, pozadina najčešće fotografije koju turisti ponesu iz BiH, one mostarskog Starog mosta, i dalje minirano'', potvrdio je to za Klix.ba Ivica Brkić, voditelj mostarskog regionalnog ureda BHMAC-a, krovne državne institucije za deminiranje.

"Treba razlikovati sumnjive i rizične površine. Sumnjive površine su one na kojima je procijenjeno da bi moglo biti mina ili neeksplodiranih ubojnih sredstava, a rizična su ona o kojima naši izviđači već sa sigurnošću mogu tvrditi da su minirana, znajući minske zapisnike, tvrdnje svjedoka, o kojim se sačini projekt deminiranja i koja uđu u središnju bazu podataka. To je onda službeno minsko polje koje potencijalno preko natječaja dobiva certificiranu tvrtku koja ga deminira", objašnjava Brkić problematiku deminiranja.

Table označavaju sumnjivu površinu, ne i rizičnu, a prostori između ratnih linija razdvajanja se unaprijed smatraju sumnjivi. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 3,7 sumnjive površine, što je znatno više od državnog postotka 2,2%. I taj broj u HNŽ se smanjuje jer su deminirana velika prostranstva na Podveležju.

"Međunarodna zajednica je prije 20 godina uvjetovala da se minirana područja podijele u tri zone prioriteta, odnosno kategorije. Treća kategorija su udaljeni lokaliteti koji su odmah određeni da čekaju neke bolje dane. Prva kategorija se odmah radila, to su kuće, okućnice i infrastruktura, za nju je međunarodna zajednica davala novac. Druga kategorija graniči s prvom i ona se nije deminirala tada“, govori Brakić.

Brdo Hum okarakterizirao je kao druga kategorije, zato je i danas najvećim dijelom ostao miniran. Lokalitet Huma svojim istočnim i sjevernim dijelom bio je ničija zemlja između HVO-a i Armije RBIH, te se smatra izuzetno rizičnim po pitanju prisustva mina.

"Jedinstven je lokalitet brda Hum, koji je doslovno grad, brdo koje ulazi u centar grada. Imao sam problema da strancima objasnim da je prioritet njega deminirati. Nismo ih uspjeli uvjeriti, tako da je deminiran samo vrh brda i neki blagi pojas uz naselja Đikovina, Panjevina i Donja Mahala. Ostao je široki pojas koji je upao u drugu kategoriju koji nije deminiran", kaže Brkić.

Kopirati
Drag cursor here to close