Sjednica u srijedu

Bradara: U Domu naroda postoji većina spremna donositi odluke

Vijesti / Flash | 14. 07. 2015. u 10:09 T.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i Klub ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prema izjavama njihovih izaslanika, sutra bi trebali podržati najavljeni dnevni red sjednice.

Za dnevni red sjednice predloženo je 30-ak točaka, među kojima su nacrti i prijedlozi više zakona, te odluke o kreditnom zaduženju, kao i izvještaji o radu pojedinih institucija.

Predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara ranije je istaknula da je riječ o životnim zakonima i odlukama zbog čije važnosti ne vjeruje u mogućnost ponavljanja scenarija sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 16 srpnja.

Smatra da u Domu naroda postoji većina spremna donositi odluke važne za sve narode i građane Federacije BiH, unatoč tome što u Federacije ne postoji parlamentarna većina.

''Mislim da ćemo podržati dnevni red. Dobili smo mandat i nadam se da će svi preuzeti odgovornost, jer nije samo pozicija odgovorna prema građanima'', istaknuo je izaslanik Kluba hrvatskog naroda Ivo Tadić.

S obzirom na to da se na dnevnom redu nalazi nekoliko izmjena zakona, te izvještaji, poput Izvještaja o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2014. godinu, izaslanik Kluba srpskog naroda Slaviša Šućur ne vidi razlog da dnevni red sutrašnje sjednice ne bude usvojen.

''O tome smo se složili na Kolegiju, jedino što nije prihvaćeno, a na čemu sam inzistirao, je da nas Vlada FBiH informra o tijeku pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i o reformskoj agendi. U tom smislu, zaključeno je da se Vladi uputi inicijativa da to pripremi za neku od narednih sjednica'', kazao je Šućur.

Također, izaslanik Kluba bošnjačkog naroda Osman Ćatić je izrazio nadu da će Dom naroda usvojiti dnevni red na kojem se nalazi i Prijedlog zakona o gospodarskim društvima,koji je, po njegovim riječima, veoma važan za građane Federacije i u postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji.

Naime, ako ga usvoji Dom naroda, Federacija bi trebala dobiti novi Zakon o gospodarskim ruštvima, jer ga je u formi prijedloga prije godinu dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Novi Zakon u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira istovjetne kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

Tako će pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, kao i umanjeni troškovi cjelokupnog procesa, vrijeme trajanja postupka i smanjen broj neophodne dokumentacije.

''Izmjene zakona o poštanskom prometu FBiH, o čeku, o tržištu vrijednosnih papira'', rekao je izaslanik Kluba ostalih Aner Žuljević, predložene su jer se ti zakoni trebaju usuglasiti sa Zakonom o prekršajima, u smislu kaznenih odredbi.

''Većina točaka vezana je za kreditna zaduženja, koja se tiču, između ostalog, projekta Električna distribucija BiH'', dodao je Žuljević.

Tako će se izaslanici, između ostalog, izjašnjavati o zaduženju Federacije po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke i BiH za realizaciju Projekta Električna distribucija BiH (2010-0562) – Izgradnja sustava pametnih mjerenja u elektrodistribuciji u iznosu od 15.000.000 eura za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close