Danska

Bračni par iz Srbije držao Rumunje kao robove; Rumunji tvrde da im je bilo dobro

Vijesti / Flash | 04. 12. 2014. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bračni bar iz Srbije, muškarac (41) i žena (44), osuđeni su u Danskoj na zatvorske i novčane kazne zbog eksploatiranja dvoje Rumunja, koji su tijekom tri godine u njihovoj firmi radili kao čistači.

Osuđeni Srbi su Rumunje primoravali da rade i po 18 sati dnevno za mjesečnu plaću od 3.000 kruna, odnosno 400 eura, što je ispod zakonskog minimalca. Koliko su se iživljavali na svojoj posluzi, najbolje oslikava podatak da je rumunjski par spavao na poluadaptiranom balkonu firme, površine jedva šest četvornih metara, bez grijanja i izolacije, prenosi srbijanski Alo!.

Danski sud je ocijenio da su Srbijanci s namjerom doveli poslugu iz Rumunjske jer Rumunji nisu bili upoznati s tamošnjim zakonom o radu i zaštitom ljudskih prava, koja je na najvišoj mogućoj razini. Rumunji su tako tri godine trpjeli nezamislivu torturu, da bi na kraju za slučaj saznala policija.

Sud u Helsingoru osudio je Srbina na dvije godine, a njegovu suprugu na 18 mjeseci zatvora. Oni će također morati platiti kaznu državi od oko 40.000 eura, dok će Rumunjima morati isplatiti blizu 80.000 eura, koliko je procijenjeno da im duguju za prethodne tri godine.

Rumunji su na sudu izjavili da im nije predstavljalo problem spavanje na neizoliranom balkonu i da im zimi nije bilo hladno.

''Zadovoljni smo bili što imamo posao i bilo kakav krov nad glavom. Krevet i stol su nam bili sasvim dovoljni', kazali su Rumunji na sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close