Vehabije mu se ne javljaj

"Braća" okrenula leđa Jašareviću

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 20:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mevlidu Jašareviću, presuđenom teroristi koji zatvorsku kaznu služi iza rešetaka Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, leđa su okrenule vehabije, pod čijim je utjecajem 2011. godine napao američko veleposlanstvo u Sarajevu.

"Nezavisne" saznaju da nitko od "braće", kako se oni međusobno zovu, Jašarevića, koji je u zatvoru pustio bradu i vratio se vehabijskom imidžu, ne podržava izvana. Senad Dupovac, koji je tijekom postupka bio branitelj Jašarevića, svog klijenta obilazi periodično i zna gotovo sve što se danas događa tijekom Mevlidovih zatvorskih dana. Dupovac ističe da su Jašarevića "izdali oni njegovi".

"On je pao slušajući ta njihova predavanja i kada se to dogodilo nitko mu nije dao potporu, pogotovo njegovoj familiji, koja je ostala bez sredstava za život", pojašnjava Dupovac. Dok Jašarevićevi članovi obitelji, dakle, imaju vlastite probleme, ni njemu nije lako u stanicama zeničkog KPZ-a. "Nitko mu nikada nije poslao paket u zatvor ili neki novčani iznos", rekao je Dupovac za "Nezavisne".

Iz zeničkog KPZ-a Nezavisne nisu uspjele dobiti komentar. Ivica Dujmović, zamjenik direktora Zavoda, kratko nam je rekao da se za izjave moramo obratiti resornom ministarstvu. "Po dobivenim suglasnostima možemo dati komentar", rekao je Dujmović.

To smo mi i učinili, te smo dva dopisa, još prije nekoliko dana, poslali Federalnom ministarstvu pravde, ali i Ministarstvu pravde BiH, pošto je Jašarević osuđenik Suda BiH, ali ništa od toga, kako saznajemo, još nije ni došlo do zeničkog KPZ-a.

Time smo još uskraćeni i za komentar na tvrdnje naših izvora, po kojima Jašarević zatvorenike vrbuje da postanu vehabije, iako smo u dopisima dali i njemu priliku da se izjasni o cijelom slučaju.

Apelacijsko vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvou Sarajevu, počinjenog 28. litpada 2011. godine, kada je ranjen i jedan policajac.

Njegove izjave poslije toga bile su kontradiktorne, pa se, po završetku suđenja, ispričao svim građanima Sarajeva, zaposlenima u Veleposlanstvu, a posebno ranjenom policajcu i njegovoj obitelji, dok je kasnije izjavio da nije zadovoljan svojim učinkom i samo jednim ranjenim policajcem.

Kopirati
Drag cursor here to close