Patriotska stranka

BPS: Bosna i Hercegovina mora podnijeti tužbu protiv Srbije

Vijesti / Flash | 29. 01. 2017. u 15:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) smatra da treba podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Den Hagu, u tužbi BiH protiv Srbije, jer za to, prije svega, postoji veliki broj novih dokaza koji su se pojavili na suđenjima Jovici Stanišiću, Franku Simatoviću, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a koji pravnim zastupnicima BiH nisu bili na raspolaganju prilikom procesa protiv Srbije, javlja Fena.

Pored činjeničnih razloga za reviziju presude protiv Srbije, BPS smatra da postoje moralno-povijesni razlozi zbog kojih se revizija prvostupanjske presude mora tražiti, te uz nju ponuditi nove dokaze ali i bh. pravni tim ojačati svjetskim pravnicima koji su na strani BiH, ali nisu bili uključeni u bh pravni tim što je bila velika pravna, politička ali i povijesna greška u prvostupanjskom postupku.

BPS poziva da se podnošenju zahtijeva za reviziju presude pristupi krajnje odgovorno i patriotski te da se ovakva odluka ne prepušta u ruke nekoliko ljudi već da se o ovom pitanju donese kvalitetna odluka, priopćeno je iz BPS-a.

Podsjetimo, dva člana Predsjedništva BiH protiv moguće revizije tužbe, te da o tome nema suglasnosti ni u Vijeću ministara, kao i da je RS, također, protiv pokretanja tog pitanja.

Također, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je kako bi revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije bila velika greška i ponovo bi nas okrenula prema prošlosti, umjesto da zajednički gradimo budućnost

Kopirati
Drag cursor here to close