Ivica Dačić

Bošnjački političari u BiH namjerno drže ratno-huškačku retoriku

Vijesti / Flash | 01. 07. 2016. u 17:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska, BiH i Srbija su središnji trokut u ovom trenutku balkanske politike, izjavio je šef srpske diplomacije Ivica Dačić i dodao da misli da u tom trokutu nitko četvrti nije potreban. Dačić je rekao da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rješavala najbolje sami bez bilo čijeg miješanja sa strane.

"Srbija želi političku stabilnost u regiji, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće mijenjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo tko ponižava", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje o aktualnoj polemici između političara u BiH i Srbiji o pitanju obilježavanja godišnjice zločina u Srebrenici.

Dačić je istaknuo da je Vlada Srbije uložila mnogo u političku stabilnost u regiji.

''Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbjegao ubojstvo, a do dana današnjeg nitko nije priopćio ni tko ga je napao, niti tko je to organizirao'', rekao je ministar vanjskih poslova Srbije.

Podsjetio je i da je svijet pozdravio odluku Vučića da prošle godine nazoči obilježavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, 'ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja'.

''Cijeli svijet je pozdravio takve korake, a načelnik općine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i dijelom bošnjačkih političara, namjerno drži ratno-huškačku retoriku, koja neda da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju nitko ponižavati neće“, poručio je Dačić.

Podsjećamo, prije par dana načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je da politički vrh Srbije nije dobrodošao 11. srpnja na komemoraciju u Potočarima, jer, kako je objasnio, neki pojedinci i institucije u Srbiji nepriznanju genocid u Srebrenici. Govoreći o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istaknuo da je srpski parlament jedini, u kojem sjede predstavnici svih naroda bivše Jugoslavije, koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

''Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može netko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju donijeli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki zastupnici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije“, rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close