Incident?

Bošnjačke udruge ne žele vitezove u Blagaju

''Skup je veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja'', navodi se u dopisu.
Vijesti / Flash | 20. 09. 2019. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biciklijada Humskom zemljom koja je najavljena za nedjelju 22. rujna je događaj vrlo rizičnog karaktera zbog performansa vitezova te može prerasti u incident pa bi ju trebalo zabraniti, smatraju u Koordinaciji boračkih i drugih nevladinih organizacija s područja Grada Mostara i HNŽ-a.

U dopisu, kojeg potpisuje osam udruga, a koje je dostavljeno mostarskom gradonačelniku i Policijskoj upravi Mostar, navodi se kako ''ovakva iskazana bojaznost leži u činjenici da je Blagaj u vrijeme rata bio sklonište za sve protjerane Bošnjake s južnih i istočnih obronaka Humske zemlje te granatiran pokatkad s nekoliko stotina granata dnevno s Planinice i okolnih brda''.

''Za planirani sadržaj manifestacije performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca s jednonacionalnom ikonografijom na lokalitetu tvrđave Starog grada Blagaj smo mišljenja da je skup veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja'', navodi se u dopisu.

''Iz naprijed navedenih razloga kao i neprihvaćanja istinitih povijesnih činjenica iz bliske prošlosti kao i presuda Međunarodnog suda mišljenja smo da je veoma rano ili bolje rečeno prekasno za ovakve sadržaje koji ne znamo kome mogu slati dobronamjernu poruku. Sem toga na prostoru Blagaja žive nepokolebljivi branitelji hercegovačke zaostavštine kojima ni u jednom momentu nije padalo napamet da je ruše i razgrađuju, a ne sada da im neko jednostrano tumači i historiju i šepuri se u 'viteškim odorama''', piše u dopisu.

 

Udruge navode kako je Blagaj od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, te tako i biciklijada i obilazak svih turističkih znamenitosti ali bez okupljanja 'vitezova'. Kažu kako su s dosadašnjim okupljanjima vitezova i porukama dobro upoznati i da ih ne prihvaćaju.

''Stanovništvo Blagaja nikad neće prihvatiti planirani skup, te tim povodom pozivamo gradonačelnika Grada Mostara i PU Mostar da reduciraju zakazanu manifestaciju za perfomlans 'vitezova Herceg Stjepana' iz Stoca jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva'', navodi se.

Inače, "Biciklijada Humskom Zemljom" projekt je Udruge Planinica Mostar i agencije Ero Travel s ciljem promocije turističke znamenitosti Stjepan grada u Blagaju kao i aktivnog turizma u HNŽ-u. Pokrovitelj ovog događaja je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a tijekom obilaska starog grada predviđen je performans vitezova iz stoca.

Kopirati
Drag cursor here to close