jezik

Bošnjačka djeca ni u Janju neće u školu

Vijesti / Flash | 15. 06. 2016. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjaci čija djeca pohađaju nastavu u JU OŠ „Meša Selimović“ u Janji, najoštrije se protive nepoštivanju njihovog Ustavom zajamčenog prava i prava njihove djece da svoj jezik nazivaju 'bosanskim', kao i svih prethodnih godina.

''Kao reakcija na nepoštovanje prva naše djece, mi smo donijeli odluku da naša djeca neće pohađati nastavu do kraja školske godine u JU OŠ „Meša Selimović“'', odluka je Vijeća roditelja JU OŠ „Meša Selimović“ Janja.

Pored toga, u priopćenju se ističe da roditelji bošnjačke nacionalnosti neće preuzeti đačke knjižice i svjedočanstva u kojim ne bude napisan naziv predmeta „bosanski jezik“, a u skladu sa zahtjevima koje su podnijeli Upravi Škole a što je u skladu s nastavnim planom i programom koji je izučavan svih prethodnih godina u JU OŠ „Meša Selimović“ u Janji.

''Još jednom ponavljamo da ni u kom slučaju nećemo prihvatiti diskriminatorsku politiku ministarstva prosvjete i kulture RS, koja se sprovodi nad našom djecom'', naglašeno je u priopćenju koje su poslali Savjet roditelja JU OŠ „Meša Selimović“ Janja.

Podsjećamo, ni djeca u Srebrenici ne pohađaju nastavu zbog istog problema.

Kopirati
Drag cursor here to close