U prekidu regionalni put Maglaj-Zavidovići

Bosna i Vrbas stagniraju, Sava, Sana i Una u porastu

Iz Uprave civilne zaštite dodaju da pojačano prate hidrološku situaciju
Vijesti / Flash | 04. 02. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BHRT / Vodostaj rijeke Bosne, koja je sinoć u Zenici bila dosegla kritičnih pet metara, od jutros je u padu 

Vodostaji Bosne u Doboju i Vrbasa u Banja Luci stagniraju, podaci su Civilne zaštite.

Tvrde da nema značajnijih izlijevanja ovih rijeka niti ugroženih ljudskih života i materijalnih dobara.

Stabilizacija

''Podaci uzvodno od Banja Luke i Doboja upućuju da se hidrološka slika te dvije rijeke polako stabilizira'', priopćeno je iz entitetske Civilne zaštite.

Vodostaj Save u konstantnom je i blagom porastu. Sana i Una također imaju povećan vodostaj, ali nema većih izlijevanja osim na putu Blagaj – Vitasovci, Blagaj – Radomirovac.

Ukrina u Derventi je u koritu, a u općinama Jezero i Šipovo Pliva, Jošavka, Janj opadaju, a mjestimično su se izlile. Drumski promet je otežan.

Iz Uprave civilne zaštite dodaju da pojačano prate hidrološku situaciju u tom bh. entitetu, a u pripravnosti je i specijalizirana jedinica za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom.

U prekidu regionalni put Maglaj-Zavidovići

Vodostaj rijeke Bosne, koja je sinoć u Zenici bila dosegla kritičnih pet metara, od jutros je u padu za oko pola metra - izjavio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Navodi da je Bosna u Zenici i uzvodno počela padati već oko 21 sat, ali je vodostaj rastao u općinama nizvodno - Žepče, Zavidovići i Maglaj, ali je i na tom području prestala rasti oko 23 sata.

Zbog izlijevanja rijeke Bosne, a prije svega iz sigurnosnih razloga, sinoć je zatvoren regionalni put Maglaj - Zavidovići koji, potvrdio je Aličić, još nije otvoren.

Bez posljedica

Dodaje kako je očišćen i u funkciji put prema Brnjicu, u općini Kakanj, gdje se na tri mjesta izlila rijeka Bosna, ali bez većih posljedica.

''Ostalo je, nadamo se da će i to biti urađeno tijekom dana, da se deblokira put prema Bistričaku, u Gradu Zenici. Na toj je komunikaciji došlo do oštećenja puta, ali će se problem riješiti bajpasima pa bi i ta komunikacija mogla biti puštena u funkciju'', ističe Aličić, dodajući kako je sreća da nije bilo povrijeđenih niti stradalih.

Kopirati
Drag cursor here to close