Na dan izbora

Bošković: Uskoro ćemo znati je li vrh SDA stajao iza divljačkog pohoda u Stocu

Vijesti / Flash | 19. 12. 2016. u 16:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su aktivisti bošnjačke Inicijative za Stolac nasilno prekinuli izbore za Općinsko vijeće i načelnika Stoca 2. listopada ove godine, a novi još nisu održani nastao je pravni vakum, u kojem nije izvjesno na koji način bi mogla ova općina funkcionirati u 2017. godini, do održavanja ponovljenih izbora, te izbora nove vlasti koja bi donijela proračun, piše Hrvatski Medijski Servis.

Svjesni činjenice da život ne može stati zbog nasilničkog ponašanja aktivista Inicijative za Stolac na čelu sa Salmirom Kaplanom, općinska vlast u Stocu poslala je inicijativu federalnoj Vladi i Parlamentu da im odobre Odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca, kako bi općina mogla funkcionirati do novih izbora i donošenja proračuna za 2017. godinu.

Kako od ove odluke ovisi i funkcioniranje i ostalih ustanova koje skrbe o pojedinim kategorijama stanovništva, načelnik Stoca Stjepan Bošković kaže za HMS kako ga je začudila izjava Salmira Kaplana da je dobio obećanje od predsjednika SDA da ova stranka u federalnom parlamentu neće podržati Odluku o privremenom financiranju, koja bi omogućila minimum normalnog funkcioniranja, pri čemu, kaže, prvenstveno misli na Centar za socijalni rad i pomoć djeci s posebnim potrebama u prijevozu do škole.

Podsjetimo, Salmir Kaplan (SDA), kandidat bošnjačke koalicije SDA-SDP-SBB za načelnika Stoca, koji je fizički napao dvojicu dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva na dan održavanja izbora u ovoj općini, zbog čega mu je Središnje izborno povjerenstvo BiH onemogućilo ponovno kandidiranje, izjavio je za TV 1 kako je dobio obećanje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da ta stranka u federalnom parlamentu neće glasati za donošenje proračuna za stolačku općinu za 2017. godinu.

''Ako federalni parlament usvoji proračun za Stolac, onda je naredne četiri godine u Stocu na vlasti HDZ na osnovu izbora koje su ukrali 2012.godine. U Mostaru su 2008. izgubili izbore, federalni parlament izglasava proračun i Grad Mostar ima načelnika iz HDZ. Taj scenarij što se mene tiče neće vidjet. Bio sam na razgovoru s predsjednikom stranke i iznio mu stav Općinskog odbora stranke i Inicijative za Stolac da se za proračun po modelu Mostara ne smije glasovati i SDA to neće podržati'', kazao je Kaplan za TV1.

''Hoće li se ovo ludilo koje je počelo 2.10. nastaviti i dalje, hoće li zastupnici SDA stati iza onih protiv kojih se vodi kazneni postupak ili će stati na stranu najugroženijih i osiguranja uvjeta minimalnog funkcioniranja života u našoj općini i svojom odlukom uskratiti prava i djece s posebnim potrebama, vidjet ćemo'', kaže za HMS stolački načelnik Stjepan Bošković.

''Ako vrh SDA i dalje nastavi podržavati Salmira Kaplana u svom pohodu blokiranja života u našoj općini, potvrdit će se činjenica da je od početka i vrh SDA stajao iza divljačkog pohoda na dan izbora, a koji je rezultirao sudskim postupkom na Sudu u Čapljini za djela za koje je zapriječena višegodišnja zatvorska kazna'', smatra Bošković.

Kopirati
Drag cursor here to close