Ocjena ustavnosti

Bosić popis poslao na Ustavni sud

Vijesti / Flash | 29. 06. 2016. u 12:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić podnio je danas apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva, potvrdila je Feni predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH i potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Prema Zakonu o popisu stanovništva kao rok za objavu rezultata popisa postavljen je 1. srpanj, ali iz Agencije za statistiku BiH najavljeno je da će 30. lipnja, biti objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva.

Predstavnici vlasti iz Republike Srpske pozvali su više puta Jukića da povuče tu odluku pozivajući se na navodni međustranački dogovor.

Jukić je ranije odbacio navode da je Odluka o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nezakonita prezentirajući svoje stavove i na hitnoj sjednici Zastupničkog doma 15. srpnja.

Tada je naglasio da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, dodajući da je odluku donio s ciljem da ne bude ugrožen popis stanovništva, ističući da je odluka donesena u skladu s preporukama Međunarodne promatračke misije za popis (IMO).

Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke o popisu u BiH

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) donio je danas odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje je Narodna skupština RS-a usvojila 21.l lipnja, a u kojima se odbacuje o odluka o metodologiji popisa i ne prihvaćaju rezultati popisa stanovništva u BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je proceduralno napravljena apsurdna situacija, jer su još 22. lipnja, u 'Službenom glasniku RS-a' objavljeni zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima tada nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav, te poslovnici o radu parlamenta i Vijeća naroda RS-a.

Međutim, kaže, nije samo prekršena ta procedura, već je Narodna skupština RS-a, iako je dala na objavu zaključke, uputila ih i na izjašnjavanje Vijeću naroda.

Tvrdi da je time 'krenuo cirkus iz jedne zakonodavne institucije u RS-u', a Klub Bošnjaka želi vidjeti kakav će stav zauzeti Ustavni sud o svemu što se dogodilo.

''Narodna skupština RS-a je postala generator rušenja Ustava i svih drugih procedura, propisanih poslovnicima o radu tih institucija'', kazao je Hadžiomerović.

S ciljem da se ukaže na sve te propuste, iako nisu prvobitno mislili da reagiraju na sporne skupštinske zaključke, jer nemaju pravno djelovanje, ipak su odlučili da na njih stave veto.

''Želimo čuti stav pravnika i Tajništva za zakonodavstvo koji je morao reagirati prije objave zaključaka u 'Službenom glasniku RS-a''', dodao je.

Zbog svega će uputi dopis predsjedniku Narodne skupštine RS-a, ali i OHR-u i veleposlanstvima stranih država u BiH koje će upozoriti na takve neprihvatljive situacije u RS-u, kako se ne bi ponavljale u narednom razdoblju.

Ocjenjuje i da parlament RS-a nije mogao da raspravlja o zakonu o popisu u BiH u ovoj fazi.

''Oni mogu biti obavezujući samo za njena radna tijela, jer je Zakon o popisu u BiH usvojen na državnom nivou i za njega su glasovali i zastupnici iz RS-a'', rekao je Hadžiomerović nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

U 'Službenom glasniku RS-a', od 22. lipnja, objavljena dva zaključka Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav.

Objavljen je zaključak parlamenta RS-a o usvajanju informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.godine, kao i zaključci u vezi sa spomenutom informacijom.

Nacionalni interes

Tek nakon što i Vijeće naroda razmotri skupštinske akte, ukoliko nema povrede vitalnog nacionalnog interesa nekog od konstitutivnih naroda i ostalih, oni mogu biti objavljeni u "Službenom glasniku RS-a".

Inače, Narodna skupština RS-a je, 21. lipnja na 17. posebnoj sjednici, sazvanoj povodom odluke direktora Agencije za statistiku BiH o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013., usvojila zaključke u kojima se navodi da ne prihvaća 'tu nezakonitu i štetnu odluku'.

U zaključcima je, između ostalog, navedeno da ''organi i institucije RS-a neće ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna djelovanja'.

Parlamentarci iz Kluba 'Domovina' (SDA, SBiH i HSP) napustili su zasjedanje prije glasovanja uz upozorenje da u ovoj fazi entitetski parlament nema nadležnost da raspravlja o popisu stanovništva.

Podsjetimo, popis stanovništva u BiH proveden je od 1. do 15 listopada 2013. godine. Prvi preliminarni rezultati objavljeni su već sljedećeg mjeseca i prema njima u BiH živi oko 3,8 milijuna ljudi, pola milijuna manje nego na popisu 1991. godine. Federacija broji više od 2,3, a Republika Srpska 1,3 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close