Slab rezultat SzP-a

Bosić nakon ostavke: Salihović je glavni saveznik u izbornoj pobjedi Dodika

Vijesti / Flash | 08. 10. 2016. u 12:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić povukao se danas s te funkcije.

Ostat će na tom mjestu do izvanredne izborne Skupštine stranke.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a, na kojoj je razmatran loš izborni rezultat te stranke na proteklim lokalnim izborima, Bosić je rekao novinarima da postoji mnogo političkih razloga za takav rezultat.

"SDS nije vodio populističku politiku, kao Milorad Dodik, niti politiku tenzija i konflikata, već onu koja je ukazivala na loše financijsko stanje, propast banka...", rekao je Bosić i dodao da je drugi razlog zašto je SDS izgubio na izborima to što nisu uspjeli da pokrenu stvarnu borbu protiv korupcije i kriminala, jer su za to postojali otpori prvenstveno u pravosuđu.

"Preuzimam odgovornost za ovu vrstu politike", dodao je Bosić.

Zahvalio se svim građanima koji su glasali na proteklim izborima i lokalnim odborima stranke koji su, kazao je, uložio velike napore u izbornoj kampanji.

Dosadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke optužio je suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića da je bio glavni saveznik lidera SNSD-a i RS-a Milorada Dodika u pobjedi njegove stranke na lokalnim izborima.

Priče o saslušanju i navodnoj Dodikovoj odgovornosti za provođenje referenduma u RS-u, 25. rujna su, kaže, zadnja Salihovićeva uluga predsjedniku RS-a, koji za to nema nikakvu kaznenu odgovornost, a time se i skreće pažnja s kriminala u koji je "umješan Milorad Dodik", kao što je Pavlović banka i drugo.

"Dodiku je poziv na saslušanje zbog referenduma poslužio da od sebe napravi žrtvu, koju proganja Sarajevo. On nema tu nikakve odgovornosti i može slobodno da izjavu, jer oko toga nije kriv. Jeste kriv za mnoge druge stvari, za koje ga je Salihović štitio dosad", ustvrdio je.

Neuspješna borba protiv kriminala i korupcije, za koju se zalagao SDS, nije dala rezultate, a Bosić tvrdi da je Salihović pomogao izbornoj pobjedi Dodikove stranke, jer je u zadnjem tjednu uoči izbora, dan prije suspenzije, uputio poziv Dodiku na saslušanje zbog referenduma, za koji on nema nikakvu kaznenu odgovornost.

"Salihović je prije toga uporno odbijao da uputi poziv zbog kriminala za koji Dodik ima veliku odgovornost",  ustvrdio je Bosić u izjavi novinarima u pauzi sjednice Glavnog odbora SDS-a u Doboju.

On je dodao da je osobno pokušao da pokrene borbu protiv kriminala i korupcije, jer je to, kazao, osnova za bilo kakvu budućnost RS-a, jer ta, kazao je, rak-rana dovodi u opasnost RS i vodi je u siromaštvo.

"Nisam bio svjestan na kakve sve otpore i kakvu korupciju će to naići unutar institucija, prije svega pravosuđa i ostalih zaduženih za provođenje reda i zakona", dodao je on ustvrdivši da su te institucije i dalje pod kontrolom vlasti koje su "debelo umiješane u kriminal, posebno vrh RS".

Prozvao je i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je svojim aktivnostima oko ukidanja 9. siječnja, kao Dana RS-a, pomogao Miloradu Dodiku.

"Valjda je svima jasno da su slučaj u vezi s 9. siječnjem odigrali zajedno Izetbegović i Dodik, i od toga obojica očekivali političku korist. To je stara igra dizanja tenzija, potpirivanja strahova, koja se događa od '90. godina'. Želio sam da ponudim drugačiju ponudu, ali nije naišla na odziv", kazao je Bosić.

Bosić je naveo da ostaje aktivan u stranci i politici, ima i mandat u Parlamentu BiH, a SDS će, kaže, ući u detaljnu analizu izbora po općinskim odborima i vjeruje da će se brzo rekonstruirati i biti spremna za izbore 2018.godine.

Zasad nije želio da govori o mogućim kandidatima za funkciju predsjednika SDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close