Rad tužiteljstva

Bosanskohercegovačko tužiteljstvo do sada optužilo oko 5000 osoba

Vijesti / Flash | 05. 12. 2016. u 14:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH kazala je da su do sada optužili oko 5.000 osoba za ratni zločin, organizirani kriminal, korupciju, financijski i porezni kriminal, trgovinu ljudima, terorizam i druga djela.

Ona je u obraćanju medijima i građanima istaknula da je procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH iznad 90 posto. Tadić je navela da je Tužiteljstvo BiH optužilo oko 640 osoba za ratne zločine, te da je procenat osuđujućih presuda preko 80 posto.

"U proteklih 12 godina, tužitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1.797 osoba. Sud BiH je od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1.139 osoba", navodi se u obraćanju Tadić.

Naglasila je da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana BiH.

"Samo u predmetima za kaznena djela 'Pranja novca' optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 milijuna konvertibilnih maraka (KM). Za djela 'Neovlaštenog prometa opojnim drogama' za period od četiri godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba. U predmetima za 'Porezne utaje' i 'Financijski kriminal', samo u jednom predmetu, 'Čago i drugi', oduzeta je nezakonita imovinska korist od 7,5 milijuna KM", pojasnila je Tadić.

Naglašava da su izrečene pravosnažne presude za terorizam u trajanju od oko 150 godina zatvora, prenio je BIRN.

"Tužiteljstvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga", rekla je Tadić, naglašavajući da je tužiteljstvo uvijek otvoreno za konstruktivan dijalog.

Istaknula je da je Tužiteljstvo BiH institucija svih građana naše zemlje, te da u narednom periodu nastavljaju intenzivno raditi na procesuiranju svih kaznenih djela iz njihove nadležnosti.

"Javnosti mogu reći da ćemo u narednom periodu, nakon okončanih istraga, donijeti tužiteljske odluke u nekim vrlo bitnim predmetima organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti", kazala je Tadić.

Ona se zahvalila građanima, medijima, udrugama žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama na podršci koju pružaju Tužiteljstvu BiH. Tadić je izabrana za vršiteljicu dužnosti glavnog tužitelja prije dva mjeseca, nakon što je suspendiran glavni tužitelj Goran Salihović.

Kopirati
Drag cursor here to close