Veliki projekt

Borovac: Strateški cilj BiH kolektivne centre zatvoriti do 2020. godine

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 13:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i federalni ministar za raseljene osobe i izbjelice Edin Ramić danas su u Maglaju službeno obilježili početak izgradnje zgrade socijalnog stanovanja, prvoj u Federaciji BiH koja se gradi u sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II.

Riječ je o zgradi s 15 stambenih jedinica namijenjenih za socijalno stanovanje u koje će biti smješteno 28 osoba koje danas žive u kolektivnom centru u Maglaju.

Vrijednost ovog projekta je oko 855.000 KM, (više od 670.000 KM kreditnih sredstava CEB-a, ostatak je osigurala Općina Maglaj), rok za izgradnju je 300 kalendarskih dana,priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

''Strateški cilj BiH je da kolektivne centre u BiH zatvori do 2020. godine. Ovaj cilj ne bismo mogli realizirati bez zajedničkih aktivnosti svih razina vlasti, što je jedini način da se riješi ovo krupno socijalno pitanje građana u kolektivnim centrima'', navela je ministrica Borovac u Maglaju.

Naglasila je da će izgradnja biti okončana u roku od 300 dana nakon čega će se u novu zgradu useliti stanari iz kolektivnog centra u Maglaju koji žive u nehumanim uvjetima.

Ministar Ramić je naveo da će zahvaljujući projektu CEB II u Federaciji BiH biti zatvorena 93 kolektivna centra u kojima živi još oko 5.000 osoba.

''To je projekat koji dokazuje kako je moguća suradnja svih razina vlasti u BiH koja daje dobre rezultate, odnosno dokaz je da je moguće raditi efikasno i transparentno'', naveo je Ramić.

Zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Europe Stephan Sellen je istakao da zahvaljujući rezultatima postoji zanimanje i za dalju suradnju s institucijama u BiH i na drugim projektima za dobrobit građana BiH, pohvalivši kvalitetnu suradnju institucija vlasti u BiH od lokalne do državne razine.

Putem projekta CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima još živi više od 7.200 građana BiH.

Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS-u i Brčko Distriktu i više od 76 posto u FBiH.

U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija 19 objekata socijalnog stanovanja sa 745 stanova.

Osim Dervente, gdje se gradi 50 stanova te Maglaja, radovi će početi i u Tuzli (dvije zgrade sa 156 stambenih jedinica), Travniku (19 stanova), Tešnju (21 stan), Srebreniku (dvije zgrade - 82 stana), Konjicu (10 stanova) i Zenici (62 stana), Modriči (dva objekta s 22 i 15 stanova), Prijedoru (20 stanova), Sokocu (64 stana), Foči (20 stanova), Doboju (134 stana), Trebinju (starački dom s 30 stambenih jedinica), Bijeljini (15 stanova) i Rudom (10 stanova), priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close