Život povratnika

Borovac posjetila Nevesinje i majku ubijenog pripadnika OSBiH Jelu Radić

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 12:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetila je danas Nevesinje i razgovarala s načelnikom Općine Momčilom Šiljegovićem, te predstavnicima povratnika.

Nakon toga posjetila je majku nedavno ubijenog pripadnika Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića, Jelu Radić.

Ministrica Borovac je izjavila Feni da je u razgovoru s načelnikom Općine Momčilom Šiljegovićem zanimalo s kojim problemima se suočavaju povratnici u Nevesinju.

''Vidjela sam praktično da je jako malo uloženo u ovaj kraj i da još postoje velike potrebe povratnika da im se riješe stambena pitanja, da se riješi održivi povratak. Ono za što sam se posebno interesirala jeste da za oko 600 povratnika Bošnjaka, koji su se vratili u Nevesinje, vidim kakve su mogućnosti zapošljavanja, socijalne, zdravstvene zaštite, kakva je sigurnost'', istaknula je ministrica Borovac.

Dodala je da je naišla na ugodno iznenađenje da su povratnici zadovoljni načinom ostvarivanja svojih prava.

''Međutim, jako je teška situacija, inače, kada je u pitanju zapošljavanje, zdravstvena zaštita... Praktično pitanja iz osnova zdravstvene zaštite i zapošljavanja, socijalne zaštite jesu razlog održivom povratku, jer oni koji su prethodno boravili u nekom drugom mjestu, po povratku ne mogu da ostvare već stečena prava koja su imali u prethodnom mjestu prebivališta'', naglasila je ministrica Borovac.

Po njenim riječima, to je jedan od razloga zbog čega ljudi ne ostaju duže u mjestu iz kojeg su otišli, odnosno u koje su se vratili. Ističe da je to nešto na čemu se mora raditi.

''Istakli su problem vodoopskrbe ovoga kraja, veliki infrastrukturni projekt koji su započeli, gdje uglavnom većinom bošnjačka mjesta nemaju redovno snabdijevanje vodom. Započet je projekt u kome bismo vjerojatno, udruženim snagama RS-a, Federacije i s državnog nivoa mogli pomoći općini Nevesinje da riješi ovaj krupan problem'', navela je Borovac, dodajući da je značajan i problem infrastrukture.

Kazala je da bi im se povezivanjem s Konjicem jednim regionalnim putem skratio put do Sarajeva za više od 40 kilometara.

''To je nešto gdje treba ovom kraju pomoći, a posebno kada je u pitanju povratak'', smatra Borovac.

Posjetila je i majku nedavno ubijenog pripadnika Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića, Jelu Radić. Nedeljko Radić je jedan od dvojice pripadnika OSBiH koji su ubijeni u studenom prošle godine u neposrednoj blizini vojarne Rajlovac u Sarajevu.

''I kao majka i kao žena nisam mogla da prođem kroz Nevesinje, a da je ne pozdravim, izrazim sućut  majci koja je izgubila tako nesretno svoje dijete. Ta žena se zaista hrabro drži'', kazala je Borovac.

Istaknula je da je toj obitelji potrebna pomoć.

''Obećano je od Oružanih snaga da će pomoći ovoj porodici, a najbolja pomoć jeste zaposlenje kćerke koja već 20 godina nema posao i koja bi rado prihvatila posao u Oružanim snagama BiH. Zaista sam se uvjerila da je ta pomoć potrebna i da oni to očekuju, a bio bi pravi dug prema ovoj obitelji'', zaključila je ministrica Borovac.

Ona će danas posjetiti i povratničku obitelj Enesa Džemića. Planirana je i posjeta povratnicima u selu Vratnice, a potom u Gacku sastanak s načelnikom, te općine Milanom Radmilovićem.

Predviđeno je da ministrica Borovac posjeti Medžlis IZ Gacko, Fazlagića-Kulu – zaseok Habuli, te povratničku porodicu Muharema Habula. U Bileći je predviđena posjeta povratnici Fati Jaganjac.

Kopirati
Drag cursor here to close