Koordinacijski forum

Borovac: Mjere održivog povratka neophodne kako kuće ne bi ostale puste

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 13:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak Regionalnog koordinacijskog foruma Regionalnog stambenog programa (RSP) upriličen je danas u Sarajevu, a domaćin je bilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Sudionici Foruma bili su predstavnici četiriju država uključenih u RSP (BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora), predstavnici država donatora te Razvojne banke Vijeća Europe koja upravlja multidonatorskim fondom i partnerskih organizacija UNHCR-a i OSCE-a.

Na dvodnevnom sastanku, koji je počeo danas, partnerske zemlje izvještavaju o napretku u provedbi projekata stambenog zbrinjavanja u svakoj državi pojedinačno.

Posebna tema bila je provedene aktivnosti i poduzete mjere na planu održivosti korisnika (infrastruktura, ekonomska i sociokulturna održivost) koji u okviru RSP-a dobivaju pomoć u stambenom zbrinjavanju.

Sudionici sastanka boravili su danas i u Zenici, odnosno mjestu izgradnje zgrade u kojoj će biti napravljena 62 stana za socijalno stanovanje.

Vrijednost objekta je više od tri milijuna KM, od čega je oko 2,5 milijuna KM osigurano sredstvima RSP-a, a ostatak je udio Grada Zenice koji se sastoji od osiguranja građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, izdavanja dozvola i plaćanja taksi, izrade izvedbenog projekta.

Izgradnja objekta počela je u studenom, a useljenje stanara se očekuje početkom naredne godine.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac podsjetila je da je proteklo pet godina od Donatorske konferencije izražavajući zadovoljstvo što se sada govori o rezultatima država regije na provedbi Regionalnog stambenog programa.

''Zgrada u Zenici je najveći objekt koji se gradi o okviru ovog programa'', napomenula je Borovac.

Putem RSP je do kraja prošle godine u BiH izgrađeno 118 kuća, a u ovoj godini je planirana obnova i izgradnja 994 stambene jedinice, od kojih 830 treba biti useljeno u prvoj polovni 2018. godine.

''Posebno cijenim da smo svi uvidjeli presudni značaj osiguranja mjera održivosti povratka za korisnike RSP-a. Jer za uspješan povratak nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom. Mjere održivosti su neophodne kako kuće koje se grade diljem regije ne bi ostale puste'', smatra Borovac.

Nakon Zenice, izaslanstvo će posjetiti i povratničku porodicu Mekić u Busovači čiji dom je obnovljen zahvaljujući RSP-u, dok su putem projekta američke vlade, a koji realizira CRS, osigurani uvjeti za održivi povratak.

Kopirati
Drag cursor here to close