Hvala dijaspori

Borovac: Dijaspora na svim kontinentima posebno važan dio BiH

Vijesti / Flash | 25. 05. 2017. u 09:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je jutros, na otvaranju 9. dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka u Tesliću, kazala kako smatra bosanskohercegovačku dijasporu na svim kontinentima neizostavnim i posebno važnim dijelom naše domovine, i veoma bitnom karikom na putu BiH u euroatlantske integracije.

Deveti dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u BiH pod nazivom „Most znanja“ počeli su u Tesliću pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i trajat će do 28. svibnja.

Borovac je podsjetila da je na prošlogodišnjim Danima BHAAAS najavila usvajanje Politike suradnje s iseljeništvom BiH i institucionaliziranje suradnje s dijasporom, a danas sa zadovoljstvom govori o ispunjenim obećanjima - Politika suradnje s iseljeništvom BiH je usvojena, a jučer je u Sarajevu potpisan i Memorandum o suradnji Ministarstva i Akademije, kao čvrstu osnovu za jačanje suradnje koja traje od 2009. godine.

Tako, istaknula je, stvaraju se institucionalni okviri za sistemska rješenja „koja će omogućiti uvrštavanje naše naučne dijaspore u ključne razvojne procese naše zemlje“.

Istaknula je da samo ''zajedničkim djelovanjem možemo doći do najboljih rješenja na obostrani interes, a prvenstveni interes BiH jeste da ogromne ljudske, socijalne i druge resurse naše dijaspore usmjeri ka održivom razvoju našeg društva i države''.

''Uspješna integracija naše zemlje u Europsku uniju i NATO ključni je faktor za stvaranje stabilne, održive i prosperitetne BiH. To je samo jedan od razloga zbog kojih se snažno zalažem za intenziviranje suradnje BiH i njene dijaspore rasute širom svijeta, te razvoj bilateralne suradnje naše zemlje i zemalja u kojima žive ovi naši vrijedni i čestiti ljudi'', navela je ministrica.

Zahvalila je našoj znanstvenoj dijaspori za nesebičan doprinos razvoju BiH, istaknuvši da oni, iako su odlično integrirani u razvijenim zemljama prijema, nikada ne zaboravljaju domovinu Bosnu i Hercegovinu i nastoje joj pomoći dijeljenjem onoga što najviše vrijedi - a to je znanje.

Predsjednica BHAAAS-a Dušica Babović-Vuksanović ranije je izjavila da će ovogodišnja manifestacija sadržavati 10 različitih simpozija iz medicine i 10 simpozija iz tehničkih znanosti.

''To je ogromna količina znanja koja će se prezentirati. Nadam se da ćemo imati dovoljno sudionika koji će od toga imati neku korist '', kazala je Babović-Vuksanović.

Što se tiče medicinskih simpozija, najavila je prezentaciju iz više medicinskih nauka, uključujući kirurgiju, pedijatriju, obiteljsku medicinu, itd.

U toku ovog skupa bit će održana i dva koncerta - Sarajevske filharmonije, s kojom Akademija ima dugogodišnju suradnju, te koncert studenata Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, kvinteta harmonika „Accordeus“.

Babović-Vuksanović je najavila oko 600 polaznika i značajan broj predavača iz BiH i drugih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close