Izvještaj o provedbi iduće godine

Borovac: BiH prva u regiji ratificirala Istanbulsku konvenciju, važno je ostali lider

Borovac je posjetila da je BiH prva zemlja u regiji koja je ratificirala Konvenciju o borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
Vijesti / Flash | 30. 11. 2018. u 12:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Bosnu i Hercegovinu je od velikog značaja da bude nositelj aktivnosti u provedbi Istanbulske konvencije u regiji - kazala je danas ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac prije otvaranja Druge regionalne konferencije 'Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Europe-izazovi i naredni koraci' koju je organizirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Borovac je posjetila da je BiH prva zemlja u regiji koja je ratificirala Konvenciju o borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te da BiH prednjači u određenim aktivnostima kao što je izrada akcijskog plana i drugih dokumenata kojima su predviđene mjere za rješavanje tih problema.

Borovac je istaknula da nasilje nad ženama i nasilje u porodici ostavljaju dugotrajne i teške posljedice ne samo na pojedince ili obitelj, već i na cijelo društvo te da je interes BiH da na sveobuhvatan način  riješi taj problem.

Važnost regionalne suradnje

Naglasila je važnost regionalne suradnje te dodala da su zemlje u regionu dosta toga učinile na provedbi Istanbulske konvencije, a da je Konferencija prilika da razmjene znanja, iskustva, dobre prakse i izazove kako bi jedni drugima pomogli u rješavanju tih teških pitanja.

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmed Zenka smatra da se suradnjom može doći do najboljih rješenja za zaštitu žena od svih oblika nasilja.

Podsjetio je da je Crna Gora jedna od prvih pet zemalja koja je potpisala Istanbulsku konvenciju te ozbiljno pristupila provođenju obaveza koje proizlaze iz te konvencije.

Dodao je da je Crna Gora usvojila i Zakon o zaštiti od nasilja nad ženama koji prate akcijski i strateški planovi, spremni na svaki izazov.

Šef Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Drahoslav Štefanek istakao je da postoje mnogi mitovi i legende u vezi Istanbulske konvencije, a da je ona fokusirana samo na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Naredne godine izvještaj

Naglasio je da će naredne godine BiH morati podnijeti izvještaj o provedbi Istanbulske konvencije.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je danas na Konferenciji u okviru obilježavanja "16 dana aktivizma" dodijelilo grant sredstva iz projekta USAID-a u iznosu od 160.000 KM za devet nevladinih organizacija koje su ponudile programe u pomoći na realizaciji mjera iz Istanbulske konvencije.

Regionalna konferencija održava se u okviru projekta 'Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH', koji je financijski podržan od USAID-a.

Cilj konferencije jeste prezentacija dosadašnjih aktivnosti i rezultata u Projektu, razmjena iskustava i dobrih praksi, kao i identificiranje nedostajućih standarda u provođenju Istanbulske konvencije u BiH te regionalno povezivanje i uspostavljanje bliže suradnje sa svim relevantnim partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close